A szolgáltató robotoké lesz a világ

2016. január 12., kedd, 06:00

Címkék: exoskeleton hadiipar IFR ipari robot logisztika mezőgazdaság robotika szervizrobotika szolgáltató robot

2018-ra a magánszférában használt szolgáltató robotok száma mintegy 35 millió darabra növekszik. 25 milliós darabszámmal a háztarásokban használt robotok (vákuumtisztítók, fűnyírók, ablakmosók) vezetik majd a háziasszonyok kívánságlistáját. A piac 2015 és 2018 között becsült volumene eléri a 12 milliárd dollárt, ehhez adódik 7,6 milliárd dollár értékben a mintegy kilenc millió szórakoztató- és szabadidős robot.

Ezzel párhuzamosan bővül a szolgáltató robotok gazdasági felhasználása is. Ebben  szegmensben a hadiipar, a mezőgazdaság és a logisztika jelentik a legnagyobb piacot. 2018-ig várhatóan mintegy 20 milliárd dollár értékben 150 ezer ipari szolgáltató robot talál gazdára.

„2014-ben lenyűgöző mértékben emelkedett a szervízrobotok globális eladása – jelentette ki Martin Hägele, az IFR Szervízrobotok Csoportjának elnöke. – A magánszféra háztartási robotok iránti kereslete a tavalyelőtti bővülést követően tavaly 28 százalékkal hárommillió egységre nőtt. A szórakoztató robotok eladása 2014-ben 40 %-kal növekedett az előző évhez képest, míg a professzionális szolgáltató robotok piac stabil, 11,5 %-os növekedést tudott felmutatni.”

Digitális személyi asszisztensek

A háztartási- és kertészrobotok máris jelentős szegmenst hódítottak meg a magánszférában, de a jövő másik jelentős piacát az idősek és a fogyatékkal élők gondozására szolgáló robotasszisztensek jelentik majd. Az elöregedő lakosság igényeit szem előtt tartja több ország insított olyan kutatási projekteket, amelyek célja z időseket és a mozgásukban korlátozott személyeket segítő high-tech robotok kifejlesztése. Ilyen robotból tavaly világszerte 4 416 egységet értékesítettek (2013: 699), a tendencia pedig egyértelműen növekvő. Az átlag 542 százalékos növekedési ráta több mint biztató – még akkor is, ha részben a regisztrálások arányának javulásából származik.

Szolgáltató robotok professzionális alkalmazásokhoz

2014-ben 24 200 professzionális szervízrobot került értékesítésre (2013: 21 700). A robotok 45 százaléka a hadiiparban került felhasználásra, ezek döntő része (82 %-a) a pilóta nélküli repülőgépekbe kerül. Az értékesítés tavaly 7 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdaság a professzionális szolgáltató robotok mintegy egynegyedére nyújtott be igényt. A mintegy 5 700 eladott mezőgazdasági robot körülbelül egymilliárd dolláros és 12 %-kal növekvő piacot jelent. A fejőrobotok száma tavaly 5 180 egységgel gyarapodott,a mi az előző évhez képest 8%-kos piaci bővülést jelentett.

A logisztikai rendszerek sikertörténete is folytatódott 2014-ben. A mintegy 2 700 újonnan telepített rendszer mintegy 27 százalékos növekedés ütemet jelent 2013-hoz képest. A gyártószektor tavaly 2 100 automatikus vezérlésű járművet vásárolt.

2014-ben az egészségügyi alkalmazású robotok értékesítése 5 százalékkal 1 224 egységre csökkent. A szektor legjelentősebb alkalmazási területeinek a sebészet és a gyógykezelés bizonyultak (978 darab robot). A kiegészítő rendszerekkel együtt az egymillió dollárt is elérő átlagár azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltató robotok a kategória legdrágább egységeinek tekinthetők. Az 1,3 milliárd dolláros piac a szolgáltató robotok világpiacának mintegy 35 százalékát teszi ki. A finanszírozás megkönnyítése érdekében a legtöbb gyártó lízinglehetőségeket is kínál.

Az exoskeletonok piaca rövid idő alatt jelentős fejlődésen menet keresztül. A rovarok és héjas állatok külső vázát jelentő kifejezés a robotika korában új értelmet kapott: olyan szerkezetet jelöl, amely a testre erősítve képes erősíteni, de akár pótolni is testünk funkcióit. A tavaly eladott 273 rendszer (2013: 160) 80 százalékos növekedési ütemet jelent és remek kiindulópontnak számít az elkövetkező évekre is. A korai fejlesztések jellemzően katonai célokra készültek, de a testen viselhető rendszerek a további fejlesztéseknek köszönhetően a mozgáskorlátozottak rehabilitációjában, vagy segítésében is használhatóvá váltak. A termelőszféra az első exoskeletonokat olyan környezetben használja, ahol azok ergonomikusabbá tudják tenni a fizikailag megterhelő feladatokat is. Ebben az összefüggésben az exoskeletonok a test egészét, vagy akár csak egy részét is tudják segíteni a feladat végrehajtásában.

Az exoskeletonok a testre erősítve képesek erősíteni, de akár pótolni is testünk funkcióit

A start-upok is a szolgáltató robotokra összpontosítanak

Az értékesítési számok mellett az is kiemelt jelentőséggel bír, hogy a szolgáltató robotok piacán tevékenykedő vállalkozások 15 százaléka induló, azaz kevesebb, mint 5 éves technológia-orientált cégnek számít. Ez a tény is alátámasztja azt a robotika piaci potenciálját: a vállalkozók és befektetők folyamatosan növekvő területként azonosították.

www.ifr.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek