Új módszer segíti a koronavírus elleni védekezést

Hazai tulajdonú nyomdából jönnek a vírus-és baktériummentes csomagolóanyagok

2022. február 01., kedd, 15:55

Címkék: csomagolástechnika csomagolóanyag csomagológép csomagolóipar egészségipar egészségügy egészségügyi technológia járvány nyomdaipar vírus

Immár a csomagolóanyagok is kivehetik a részüket a koronavírus elleni védekezésben: egy magyar tulajdonosi hátterű nyomdában vírus-és baktériummentes csomagolóanyagok gyártására készülnek.

A vírus-és baktériummentes hatást nano-ezüst részecskékkel ellátott lakk-, vagy fóliabevonattal érik el, amelyet speciális géppark segítségével visznek fel a csomagolóanyagok felületére. Az így kezelt csomagolóanyagokra rákerülő vírusok és baktériumok száma jelentősen, akár 99,99%-al lecsökken, így ezek a felületek megszűnnek vírushordozóként funkcionálni. A fejlesztéssel elsősorban a hazai egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek csomagolását kívánja biztonságosabbá tenni a Box Print- FSD Packaging Kft.

A működési mechanizmus lényege, hogy a vírus-és baktériummentes hatást biztosító nano-ezüst részecskék szilárdan rögzülnek a lakkfilmben, ahonnan minimális nedvesség hatására, - elég a levegő páratartalma, vagy az emberi bőr nedvessége - pozitív töltésű ezüstionokat szabadítanak fel, amelyek jelentősen csökkentik a vírusok és a baktériumok számát a lakkozott felületen. A lakkbevonat hatása folytonos és hosszantartóan aktív. A lakk funkcionalitását ISO szabványnak megfelelően baktériumfajokkal és a koronavírus- család törzsével szemben sikeresen tesztelték.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A pályázati támogatással beüzemelt gépeken a csomagolóanyag-gyártást ünnepélyes keretek között indították el Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kardos Károly, Körösladány polgármestere jelenlétében a Box Print- FSD Packaging Kft. körösladányi üzemében. 

A Box Print- FSD Packaging Kft. ügyvezető igazgatója, Fazekas Attila elmondta, hogy terveik között szerepel a speciális csomagolóanyagok exportja, valamint az olyan hétköznapi kartontermékek vírus-és baktériummentesítő felülettel való ellátása is, amelyek akár a kórházakban, gyógyszertárakban vagy áruházláncok polcain, közvetlenül vagy közvetve hatást gyakorolnak a járvány érintéssel történő terjedésére.

 Az egészségipari, higiéniai és élelmiszeripari termékek gyártása várhatóan tavasszal indul, a fejlesztés második ütemét jelentő szigorú higiéniai körülmények teljes körű megvalósítását követően.

 A Box Print- FSD Packaging Kft. tisztán magyar tulajdonú vállalat, amely 24 éve végez nyomdai és csomagolóipari tevékenységet, összesen több mint 100 családnak megélhetést nyújtva. A cég tavalyi évben 155 millió terméket gyártott dunaharaszti és körösladányi üzemeiben, és meghaladta a 2,2 milliárd forint árbevételt. 

A vírus-és baktériummentes csomagolóanyagokat gyártó gépek beszerzése összesen  685 millió forintból valósult meg. Ebből 548 millió forintot az Európai Unió vissza nem térítendő támogatás formájában biztosított, a „GINOP-1.2.15-21 - Mikro-, kis- és középvállalkozások egészségipari termékek gyártására irányuló fejlesztéseinek támogatása" című konstrukció keretében.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek