Több mint egy egyszerű traktor

Kotrógép a mezőgazdaságban

2023. július 07., péntek, 12:39

Címkék: árverés aukció használt gép kotró-rakodógép mezőgazdaság mezőgazdasági gép Surplex

A mezőgazdaság alapvető fontosságú a társadalmunk számára, mégis számos kihívással kell szembenéznie – ezek közé tartozik például az éghajlatváltozás és a piaci ingadozások. Az olyan alapvető mezőgazdasági berendezések, mint a traktorok és a kotrógépek nélkülözhetetlenek, és széles körben használhatók a gazdaságban végzett munkák során. A kotrógépek lehetséges felhasználási területeiről a mezőgazdaságban és arról, hogy a használt gépek hogyan kínálnak költséghatékony megoldást...

A mezőgazdaság társadalmunk alapja, amely élelmiszert biztosít és részt vesz tájaink megőrzésében. Ugyanakkor olyan iparág, amely komoly kihívásokkal néz szembe: az éghajlatváltozás, a talajerózió és a piaci ingadozások alkalmazkodóképességet és innovációt igényelnek. A mezőgazdasági berendezések – különösen a traktorok és a kotrógépek – döntő szerepet játszanak ezekben a feladatokban, hiszen a rendkívül speciális feladatra kifejlesztett betakarítógépekkel ellentétben ezek a gépek mindenféle mezőgazdasági munkára alkalmasak.

A kotrógépek alkalmazása a mezőgazdaságban

A különböző tartozékok használatával a kotrógépek sokféle munkát végezhetnek a gazdaságban. A klasszikus kotrógépes munkák – mint például a földkiemelés, a talaj eltávolítása vagy az ömlesztett anyagok szállítása – a mezőgazdasági üzemekben is előfordulnak. Ezek a gépek pedig targoncaként is használhatók nehéz tárgyak, például hordók vagy szalmabálák szállítására. A hosszú karú kotrógépek daruként is működhetnek, vagy tárgyakat rakodhatnak magas tárolóhelyekre, illetve ömlesztett anyagokat önthetnek silókba és magas konténerekbe. A kerekes kotrógépek utak és udvari területek tisztítására szolgáló seprőgépként is használhatók. Végül, de nem utolsósorban: a kotrógépek pótkocsikat húzhatnak és tolhatnak. Előnyük, hogy gyorsak és könnyen manőverezhetők.

Ahol a mezőgazdasági és az építőipari gépek találkoznak: A traktor (itt egy Kubota M5111 LP) valószínűleg a legelterjedtebb gép a mezőgazdaságban. A 2021-es évben Európa-szerte közel 150 000 ilyen mezőgazdasági traktort regisztráltak újonnan. (© Surplex)

Mezőgazdaság az EU-ban

2019-ben az EU 27 mezőgazdasági ágazat fizikai tőkéjébe (szerszámok, gépek, berendezések, valamint épületek és ültetvények) történő beruházás a becslések szerint 56 milliárd eurót tett ki. Ez a bruttó hozzáadott érték valamivel kevesebb, mint egyharmadának felelt meg, tehát a megtermelt áruk és szolgáltatások értékének, levonva ebből a folyó termelőfelhasználást, például a vetőmagok, a műtrágyák és takarmányok, a személyzet, az energiaforrások stb. költségeit. Míg ezen beruházások mintegy 70%-a mindössze öt tagállamra – Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország – esett, addig a mezőgazdasági ágazatuk méretéhez viszonyítva Finnországban, Luxemburgban, Ausztriában és Svédországban volt a legmagasabb a beruházás mértéke.

Használt gépek: hatékony válasz a költségek okozta nyomásra

A mezőgazdaságban a költségek okozta nyomás folyamatosan növekszik. Ennek okai elsősorban a növekvő üzemeltetési költségek, az ingadozó piaci árak és a szigorodó szabályozási követelmények. Ilyen környezetben a költséghatékony beruházási lehetőségek kulcsfontosságúak a gazdálkodók számára, a használt gépek pedig kimagasló előnyt jelenthetnek. Ezek ugyanis általában lényegesen olcsóbbak, mint az új modellek, mégis megbízható teljesítményt és tartósságot nyújtanak. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy jelentős anyagi ráfordítás nélkül bővítsék vagy újítsák meg a gépparkjukat. Aki pedig azt gondolja, hogy a használt gépek nem többek selejtezni való rozsdás tragacsoknál, az nagyon téved. Hiszen a fizetésképtelenségi ügyek és az átszervezések jó minőségű és újabb gépeket hoznak a piacra.

A mezőgazdasághoz tartoznak... kotrógépek is. A teleszkópos rakodókhoz – mint ehhez a JCB 535-125 típusú géphez – számos mezőgazdasági felhasználásra alkalmas tartozék áll rendelkezésre. (© Surplex)

Kiváló minőségű használt traktorok és építőipari gépek aukciója

Egy portugál kölcsönzőcég flottájának modernizálása miatt mintegy 35 építőipari és mezőgazdasági gép, valamint tartozékaik kerültek a Surplex.com oldalra. Már csak július 12-ig tart az aukció:

  • KUBOTA traktorok: 4x M5111 LP, 1x M5101 NQ
  • JCB kotrógépek: 2x SITEMASTER 3CX4T (kotró-rakodó), 3x JCB 535-125 (teleszkópos rakodó)
  • Tehergépkocsi: RENAULT 320DXI
  • Több csuklós-teleszkópos szerelő-munkaállvány és oszlopos emelő
  • Faaprító gép: GREENMECH ARBORIST 150RF
  • Tartozékok: 2x D&A HAMMER 50V kalapács
  • Több mobil porszűrő berendezés

A traktorok, a faaprító gép és néhány szűrőberendezés gyártási éve 2019. vagy 2020., mert amikor a vállalatok átstrukturálják portfóliójukat, modern berendezések kerülnek a használt gépek piacára. A gépek többsége Lisszabon közelében, Portugáliában található, de más helyszíneken is elérhetők. Jó, ha tudják a vásárlók: ezen az aukción nincsenek minimálárak. Így nem érhetik kellemetlen meglepetések. A legmagasabb ajánlat nyer. További ösztönző a változó árverési járulék. Ezen az aukción ez a leütési ár függvénye. Például 25 001 eurótól már csak öt százalékos járulék kerül felszámításra. Ez különösen a nagy méretű építőipari gépeknél éri meg. Az aukcióról és a kínált gépekről további információk a Surplex.com weboldalon találhatók.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek