Szigorúan ellenőrzött mártások

A Knorr a Cognexre bízta termékcsomagolásainak automatizált ellenőrzését

2013. július 04., csütörtök, 10:41

Címkék: automatizálás cognex élelmiszeripar Knorr szenzortechnika

Az instant élelmiszer-készítményeket is gyártó német Knorr és az aku.automation GmbH a Cognex In-Sight rendszerének köszönhetően 100 százalékos eredménnyel büszkélkedhet a termék csomagolásának ellenőrzésénél.

 
Az élelmiszeripar egyik nemzetközileg ismert vállalata, a Knorr németországi Heilbronnban működő üzeme évente több millió különböző élelmiszertermék zacskós csomagolását végzi, köztük olyanokét, mint az instant Fix Spaghetti Bolognese, a Fix Goulash vagy éppen a Fix Pot Roast mártás. Az üzem folyamatosan fejleszti termelő berendezéseit, hogy azok megfeleljenek az élelmiszeripar legújabb műszaki és higiéniai paramétereinek is. A Knorr TPM (Total Productive Maintenance) kezdeményezése lehetővé tette nem csak a gépek teljesítményének szinten tartását, de azok folyamatos növelését is az évek során. A fejlesztési folyamat legújabb lépéseként bevezették a Cognex intelligens gépi látórendszerét. A beruházás célja az volt, hogy az előállított termékcsomagolások 100 százalékos zárási biztonságot nyújtsanak. A Knorr által bevezetett gépi látórendszer az In-Sight Micro rendszerből, a PatMax mintafelismerő technológiával ellátott In-Sight Explorer szoftverből és a Cognex VisionView 700 vizualizációs panelből áll. A rendszert a német aku.automation GmbH telepítette.
 

A cél a 100 százalékos minőség

Nagy sebességű termelés során a zacskók töltésekor és végső lezárásakor olykor előfordulhatnak gyártási hibák. A Knorr azonban eltökélte, hogy a legmagasabb színvonal megőrzése érdekében eléri a nulla százalékos hibaszintet. A termelőberendezések folyamatos üzeme, elhasználódása – ahogy minden ágazatban, úgy az élelmiszeriparban is – előbb-utóbb meghibásodással, de legalábbis az elvárttól eltérő működéssel jár, ezért az esetleges hibás termékek megbízható kiszűrése csak a végtermékek teljes, egyenkénti ellenőrzésével biztosítható. A Knorr korábban ezt úgy igyekezett megoldani, hogy a termelőszalagok végéhez olyan dolgozókat állított, akik a tele ládákat néhány másodpercig vizuálisan ellenőrizték és igyekeztek kiszűrni a hibásan lezárt zacskókat. Habár ez a módszer elég megbízhatóan működött, valamint vásárlói panasz sem érkezett hibás zárású termékek miatt, a gyártó mégis úgy döntött, hogy telepíti a Cognex intelligens gépi látórendszerét, és ezzel biztosítja a nulla százalékos hibaszintet.
 
Az emberi szemet a gépi látás váltotta fel

A szkepszist a lelkesedés váltotta fel

A dolgozók eleinte szkeptikusak voltak, vajon a termékek gyártási folyamatába integrált automatikus optikai ellenőrzés képes lesz-e „tartani a tempót” úgy, hogy közben hibátlanul teljesít a rendszer. A szkepszist meglehetősen hamar váltotta fel a lelkesedés, ugyanis a Cognex In-Sight gépi látórendszere a csomagolások hegesztett varratainak minőségét villámgyorsan képes ellenőrizni. A kamera fekete-fehér üzemmódban a világos és a sötét helyek kontrasztjával nagyon jól megjeleníti a hegesztett varratok finom bordázottságát. Az anyag átfedései vagy a hibás varratok így azonnal érzékelhetők, a hibás csomagolású termékek pedig egyszerűen és gyorsan kiszűrhetők. Egy további fontos minőségi paraméter az a szög, amelyet a hegesztett varrat zár be a zacskó külső élével. A PatMax mintafelismerő technológia segítségével az In-Sight Micro rendszer feldolgozza a mért értékeket és egy belső processzor segítségével egybeveti azokat a tűréshatárértékekkel. Ha ez az érték a tűréshatár felett vagy alatt van, azonnal jelet küld az abnormális helyzetről a logikai vezérlőnek (PLC), amely elindítja a termék eltávolítását a folyamatból. Mivel a felvételek csak azokra a területekre korlátozódnak, amelyek a minőség szempontjából relevánsak, az aku.automation GmbH gépi látásra specializálódott szakemberei képesek voltak az ellenőrzés folyamatát a percenkénti 840 keretre (termékeket tartalmazó egységre) felgyorsítani. Az intelligens gépi látórendszer még e sebesség mellett is képes megbízható ellenőrzést végezni.
 
A VisionView-nek köszönhetően egyszerű a gyártási folyamat
monitorozása és ellenőrzése

Kicsi és nagyon okos

Az In-Sight Micro rendszer a Knorr és az aku.automation GmbH számára a képfeldolgozás olyan teljes körű megoldását nyújtja, amelyben megbízhatnak, és mindezt kompakt kiállítású, csupán 30 mm × 30 mm × 60 mm nagyságú méretben tudják alkalmazni. A kis méretnek köszönhetően az In-Sight Micro rendszer a széles körben és a legkülönbözőbb körülmények mellet is egyszerűen installálható, éppen ezért a „szalagon” jóformán bárhol felszerelhető, még robotcellák szűkös tereiben és más nehezen hozzáférhető helyeken is.
 

Gyorsan és egyszerűen

A VisionView felhasználói felület képernyőjének köszönhetően a gyártási folyamat monitorozása és ellenőrzése egyszerű. A hatékony és kedvező áron hozzáférhető felhasználói interfésszel az alkalmazók hagyományos számítógép beiktatása nélkül állíthatják be a gépi látórendszer paramétereit a termelési folyamatok ellenőrizni kívánt részein. A felhasználók, így a Knorr számára mindez azt jelenti, hogy munkatársai rövid képzést követően teljesen önállóan képesek konfigurálni a rendszert, szabályozni azt és a gyártási folyamat vagy az ellenőrzés során jelentkező abnormális szituációkba azonnal beavatkozni.
 
Az anyag átfedései vagy a hibás varratok azonnal érzékelhetők. Fontos minőségi paraméter az a szög, amelyet a hegesztett varrat zár be a zacskó külső élével – ezt a PatMax technológiával ellenőrzik

A Cognexről

A Cognex Corporation gépi látó- és ipari azonosító rendszereket és eszközöket tervez, fejleszt, gyárt, értékesít. A Cognex piacvezető a gépi megfigyelő és ipari azonosító rendszerek területén, megfigyelő és azonosító rendszereit a világ minden táján rendkívül széles körben vizsgálati, azonosítási, továbbá irányítási alkalmazásokban használják a gyártási, valamint disztribúciós folyamatok során. Kulcsfontosságú piacai az autóipar, az élelmiszer és ital üzletág, a gyógyszer- és logisztikai ipar, továbbá az optikai eszközgyártók. A Cognex az egyesült államokbeli Massachusettsben működő központja mellett regionális irodákat tart fenn Észak-Amerikában, az ázsiai kontinensen, Japánban és Latin-Amerikában. A Cognex Kelet-Európában is folyamatosan növeli jelenlétét, technikai támogatást és tantermi képzéseket nyújt wrocławi (Lengyelország) és budapesti irodáiban.
 
 
info.hu@cognex.com
www.cognex.com
 
A cikk megjelent az A+CS Logmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek