Minden egy csomagban

Csomagolástechnika, feldolgozás és logisztika – szakmai randevú a nürnbergi FachPack kiállításon

2013. szeptember 23., hétfő, 13:43

Címkék: csomagolás csomagolástechnika élelmiszer-biztonság élelmiszeripar FachPack festékek hullámpapír Nürnberg PackBox

A legfontosabb európai csomagolástechnikai vásárok egyikeként a nürnbergi FachPack szeptember 24-től 26-ig 1500 kiállítónak kínál tökéletes lehetőséget minden olyan termék, illetve szolgáltatás bemutatására, amely a csomagolással, gépekkel és berendezésekkel, feldolgozással (nemesítés), valamint logisztikával függ össze.

 
A FachPack fontos találkozási pont Európa szakemberei számára - jellemezte Heike Slotta rendezvényvezető vására sikerének receptjét, hozzátéve: - A kiállítók és látogatók itt együtt dolgozzák ki az igényekre szabott megoldásokat a legkülönfélébb projektek számára. Ideális alkalom arra, hogy értékes üzleteket kössenek. A kiállítók 90%-ának sikerül is új kapcsolatokra szert tennie, 93%-uk eléri a legfontosabb célcsoportjait, 95%-uk pedig dicséri a látogatók szakmai felkészültségét. Nem csoda tehát, hogy folyamatosan nő azok száma, akik sikerrel állítják ki Nürnbergben csomagolással összefüggő termékeiket és szolgáltatásaikat. Ami 1979-ben regionális szakkiállításként, 100 kiállítóval kezdődött, európai rangú vásári eseménnyé fejlődött. Nürnbergben reprezentatívan képviselteti magát a német csomagolóipar, utolsó alkalommal mintegy 1100 vállalattal. A kiállítók további egynegyede túlnyomórészt a szomszédos országokból – Hollandiából, a Cseh Köztársaságból, Svájcból, Ausztriából és Olaszországból – érkezik az észak-bajorországi városba.
 
A csomagolástechnika szépsége
 

Vásár hozzáadott értékkel

A Nürnbergi FachPack ide várt 37 000 beruházásbarát szakmai látogatója számára (2012: 36 986) szeptember 24-től 26-ig nehéz a választás – kereken 1500 – vállalat termékei és szolgáltatásai között a csomagolás, a technika, a feldolgozás (nemesítés) és a logisztika területéről. Emellett rendkívül vonzó keretprogram is keresi a csomagolási szakemberek kegyeit. Milyen jó, hogy az ellazulást kínáló, pihentető oázisok sok helyütt kínálnak lehetőséget úgy a szellemi, mint a testi feltöltődésre. Ilyen például a PackBox fórum a 4-es csarnokban. A vásár mindhárom napján mindig három különböző témacsoportban kínálnak eddig nem ismert és mély tudást a vásár összes témakörében. Az erre kapható látogató egy kávé és néhány falat mellett szívhatja magába ezeket az ismereteket, vagy aktívan részt vehet az eszmecserékben. 
A Hullámpapír fórum szeptember 25-én az NCC Ost területén, a St. Petersburg teremben ezúttal a Hullámpapír – sikertényező a szállítási láncban témát járja körül. A kereskedelem, az ipar és a csomagolási ágazat területéről érkező ellátási lánc szakemberek itt azt fejtegetik, hogyan használják ki optimálisan a legfontosabb szállítási csomagolás értéktermelő hozzájárulását. Első ízben kerül sor az AIPIA- kongresszusra (Active & Intelligent Packaging Industry Association, Hollandia székhellyel) a nürnbergi FachPack vásár ideje alatt. Szeptember 24-én az NCC Ost területén számos angol nyelvű előadáson minden szóba kerül az „aktív és intelligens csomagolás, mint új marketingeszköz“ témával összefüggésben. Csütörtökön, szeptember 26-án tartják a Karriernapot számos rendezvénnyel, kifejezetten egyetemisták, jövendőbeli csomagolási szakemberek és például a gépgyártás vagy a gazdaságtudományok területéről átnyergelő látogatók számára.
 

Aréna kartonpapírból

Az aréna eredetileg küzdőtér volt az ókorban, látványos állatviadalok, kocsiversenyek, futóversenyek vagy színházi előadások töltötték meg. Kinek jut az eszébe egy ilyet kartonpapírból felépíteni? A Verband Vollpappe-Kartonagen (VVK = Kartonpapír-doboz Gyártók Szövetsége) Szövetségnek és vele az Institut für Industrie-Design (IFID = Ipari Formatervező Intézet) furfangos hallgatóinak a darmstadti főiskolán. Üdvözöljük a Kartonpapír élményvilágban! A 7-es csarnokban ugyan nem sportversenyre hív az aréna, de mindenképpen különleges élményt nyújt. Hol érvényesülhetnek ennél jobban a kartonpapír meggyőző tulajdonságai, mint ebben a 300 m2 területű élményvilágban? A VVK véleménye szerint a kartonpapír egy sokoldalú, nagy teljesítményű és környezetbarát csomagolóanyag, amely a csomagolások széles spektrumát teszi lehetővé a legkülönbözőbb alkalmazási területek, úgymint az erős tárolóés szállítási csomagolások, logisztikai célnak megfelelő és hatásosan reklámozó szállítási és értékesítési csomagolások (Shelf Ready Packaging), rekeszek (gyümölcsösládák), kosarak, gyümölcsök és zöldségek, hús- és kolbászáruk, hal és más élelmiszerek tárolására szolgáló kartondobozok számára. Németországban évente mintegy 550 000 tonna kartonpapír csomagolást gyártanak 550 millió euró értékben. A kartonpapírból készült csomagolások kereken 80 százalékát az élelmiszeriparban használják fel. Fő jellemzői, mint a stabilitás és teljesítőképesség, a sokoldalú konstrukciós, design- és nyomtatási lehetőségeknek köszönhető egyediség, valamint a nagy szilárdság és a csekély anyaghányad miatti költséghatékonyság azok, amelyek tudatosan előtérbe helyezik a kartonpapírt a külön kiállításon. Így egy csörgedező vízesés szemlélteti a FachPack vásár élményvilágában például e csomagolóanyag meggyőző nedves szakítási szilárdságát. 
 
Ha aktuális a téma, mindig van érdeklődő
 
Jóllehet az ágazati szövetség túlnyomórészt kis- és közepes tagvállalatai is természetesen kartonpapír csomagolásokat gyártanak, a külön kiállításon alig lehet ilyeneket látni. A szövetség és a hallgatók egy kissé másfajta kartonpapír- alkalmazásokkal reklámozzák a „saját“ csomagolóanyagukat: többek között egy kartonpapírból készült gramofonnal, rádióval és ejtőernyővel – magától értetődik, hogy mindegyik tökéletesen működőképes! A tapasztalt ágazati szakemberekkel együtt ott vannak a standon az ipari formatervező hallgatók is, és készségesen elmagyarázzák eredeti találmányaikat. A látogatók pedig készüljenek fel rá, hogy minden érzékükkel felfogják a látottakat, és meg fognak lepődni a váratlan dolgok láttán!
 

Egy kicsit más

A Packaging Design külön kiállítás példaszerű csomagolási dizájnt mutat be, középpontban a márkakommunikációval és az anyaggal. Ezen a kiállításon a bayern design a csomagolóipar és annak alkalmazói számára a design jelentőségét hozza az előtérbe. Válogatott kiállítók segítségével mutatja be az értékesítési és szállítási csomagolások, valamint a display-k professzionális kialakítását. A célszerű csomagolások keresésében tanúsított kreativitást és kísérleti megközelítési módot élőben demonstrálják a hallgatók a 7A vásárcsarnokban. Egy egész témaparkot szentelnek a Csomagolás az orvosműszaki területen és a gyógyszergyártásban című témának. Itt különösen magas követelményeket támasztanak az innovatív elképzelésekkel szemben a design, a kiváló minőségű anyag és a vonzó, tetszetős megjelenés tekintetében. Gyógyszerészeti környezetben a csomagolások jóval többet jelentenek puszta termékvédelemnél. Segítenek a helyes adagolásban és alkalmazásban, megakadályozzák a termékkalózkodást, gyerekbiztosak és idősek számára is kezelhetők. Ezen az izgalmas területen mozog a 9-es csarnokban rendezendő külön kiállítás. Hihetetlen, de a Német csomagolási díj 50 éves lesz! A díjazott csomagolási megoldásokat a 6-os csarnokban lehet megcsodálni. Időutazásra hívja a FachPack látogatóit a nemzetközi csomagolástörténeten keresztül a Német Csomagolási Múzeum. A 6-os csarnokban látható érdekfeszítő kiállítás a mindennapokból, a kultúr- és művészettörténetből vett kiállítási tárgyakkal helyezi megfelelő megvilágításba a csomagolásokat, a kulturális és társadalmi fejlődés tükreként.
 

Élelmiszer-biztonság, termékvédelem

A csomagolóipar uralkodó témáinak egyike az élelmiszer- biztonság. Az év elején kipattant lóhúsbotrány felpörgette a jelölés, a nyomon követhetőség és a logisztika körül folyó eszmecseréket. A termékekben előfordult idegen testek miatti visszahívási akciók sora egy további olyan terület, amelyet a feldolgozóknak okvetlenül kerülni kell, hiszen az imázsukról van szó. A minőségbiztosítás tehát szintén ott van a teendők között. Ráadásul a csomagolóanyag-gyártókat nagyon foglalkoztatja a migráció témája, amely ronthatja a termékek minőségét. A csomagolóanyagoknál a termékvédelem áll a középpontban, az élelmiszerekben azonban több erőforrás van lekötve, mint a csomagolásban. A termékveszteségek nagyobb CO2-kibocsátást okoznak, mint amit a kevesebb csomagolóanyaggal meg lehet takarítani. Tehát az anyagcsökkentés vagy -helyettesítés mindig optimalizált tulajdonságokkal jár együtt. A cél az, hogy természetes alapanyagú, intelligens, tartós csomagolási rendszereket fejlesszenek ki. A sajthoz és a virslihez már használják az első olyan ablakos csomagolást, amely papír és műanyag társításából készült fedőfóliával rendelkezik. Az ablakkivágáshoz a papírt lézeres vágással újra el lehet távolítani az összetett anyagból. Ezáltal a kivágások minden kívánt formában elvégezhetők, anélkül, hogy speciális szerszámokat kellene használni, mert a lézerkés egyszerűen programozható. A külalak és a tapintás a papír tulajdonságainak felel meg. A funkcionalitás adott a gátló tulajdonságoknál, a gépeken futási jellemzőknél, a merevségnél és a nyomtathatóságnál. A társítással fosszilis nyersanyagok takaríthatók meg, és új megkülönböztető potenciálokat biztosít az értékesítési helyen. Az egyedi ablakformák rálátást engednek a termékre.
 
A csomagolóanyag nem vész el, csak átalakul
 
A MAP (modified atmosphere packaging) kitűnően védi az élelmiszereket, felhasználóbarát és többnyire visszazárható, jóllehet itt még probléma van a felszakítóerő és az újra rányomás között. Jó védelmet kínálnak a gázok, gőzök, fény és aromák, illetve olyan aktív tulajdonságok ellen, mint az oxigén-scavenger, a nedvességszabályozás vagy az UV védelem. Vitatott, hogy olyan aktív anyagokat, mint az ezüst vagy nanoezüst, fel lehet-e használnia mikrobák szaporodásának gátlására a csomagolásokon. Ezek behatolhatnának a termékbe, csak nedves termékeknél van csíraölő hatásuk. Hűtőházi hőmérsékleteken a hatás nagymértékben lelassul. Egy kutatóintézetekből, vegyipari konszernből, húsfeldolgozó üzemekből és csomagolórendszer-gyártókból álló konzorcium dolgozik a „Safe-Pack“ projekten  ez egy tisztán fizikai elven baktériumokat pusztító műanyag. Ezáltal nem visznek be kiegészítő hatóanyagot, amely a betöltendő áruba kerülhetne. Ezzel lényegesen meghosszabbodik a friss húsáruk szavatossági ideje. Bizonyára eltart még egy darabig, amíg az új csomagolóanyag alkalmazható lesz, mivel még be kell fejeződniük az élelmiszerjogi engedélyezési eljárásoknak. Nagyon sok élelmiszer-csomagolás tartalmaz ragasztóanyagokat: a hajtogatott dobozoktól a címkéken át egészen a fóliacsomagolásokig terjed ezek felhasználási tartománya. A csípős mártások, ecet- vagy más savtartalmú élelmiszerek magas követelményeket támasztanak a rugalmas csomagolásokkal szemben. Az agresszív összetevők károsítják a csomagolásokat, a ragasztóanyagokat  is beleértve, amelyekkel a csomagolófóliákat kasírozzák. A magas szilárdanyag-tartalmú kasírozó ragasztóanyagok kevesebb oldószerrel készülnek, és elnyomják ezt a nem kívánatos hatást. Ezzel anyagköltség takarítható meg, és csökken az energiafelhasználás, mivel egyben kisebb szárítóteljesítményre van szükség. E ragasztóanyag rendszerek további előnye: az alkalmazott tapadásfokozó anyag már nem tömi el a raszterhenger felhordó tálacskáit. Meg lehet akadályozni az úgynevezett „cell blocking“-ot, és sokkal inkább azonos szinten lehet tartani a ragasztómennyiséget az egész felvitel során.
 

Röntgenszem kerestetik

A gépgyártók számos ellenőrző rendszert fejlesztettek ki, amelyeket modulokként a már meglevő berendezésekbe is be lehet építeni. Emellett az idegentest-felismerés mellett részben további feladatokat is ellátnak, mint például a mérlegelést, a jelölések hitelesítését vagy a csomagolások légmentességének ellenőrzését. Mind gyakrabban alkalmazzák a MAP-csomagolásokat a hús- és kolbászárukhoz, sajthoz vagy a késztermékekhez, nem utolsó sorban a nagyobb kényelem iránti igény miatt. Moduláris felépítésű ellenőrző rendszerek egészítik ki az FFS (forma-, töltőés lezáró) berendezéseket, és gondoskodnak a kifogástalan lezáró varratok, olvasható és odaillő címkék, valamint idegen testek megbízható, automatikus ellenőrzéséről. Többérzékelős ellenőrző egységek a felhasználó igénye szerint optikai vagy mechanikai ellenőrzést, illetve kombinált optikai-mechanikai csomagolás-ellenőrzést végezhetnek. *A bővített funkciók közé tartozik a csomagolási konfigurációk egyszerű elrendezése a képernyőn, úgyhogy formátum- vagy szortimentváltás után gyorsan le lehet hívni az ellenőrző paramétereket a következő termék számára. A hibás termékek vagy idegen testek végső ellenőrzéséhez egyre inkább röntgentechnológiát alkalmaznak. A készülékek alacsony, 50 vagy 80 kV röntgenteljesítménnyel dolgoznak, és az EU-irányelvnek megfelelően élelmiszer-vizsgáló készülékekként vannak engedélyezve.A röntgen rendszereknek az az előnyük a fémdetektorokkal szemben, hogy probléma nélkül áthaladnak az alumíniummal bevont anyagok vagy a fémmel bevont fóliák. Ezenkívül érzékelik azokat a műanyag elemeket, csontokat, üvegszilánkokat és más idegen testeket is, amelyek feldolgozás közben a termékbe kerülhetnek. A készülék beállításának módosítása nélkül egyidejűleg felügyelhetők különböző termékek és csomagolások. A keresztben vagy rossz helyen fekvő termékek nem okoznak hibajelzést. Sőt, párhuzamosan futó terméksorokat is lehet egyidejűleg ellenőrizni. Hibás termékek elkülönítő rendszereként lezárható gyűjtőtartállyal rendelkező pusherek vagy fúvófejek jönnek szóba. Az áthaladási (adagolási) sebesség és a dokumentáció számára szolgáló képfeldolgozás a berendezésteljesítményekhez igazodik. A csomagoló gépsorokon dolgozó kezelőszemélyzet szórt sugárzástól történő megvédése érdekében a röntgenellenőrző rendszerek rendszerint mind a két oldalon ólomfüggönyökkel vannak felszerelve. Ezáltal azonban a nagyon könnyű csomagolások, mint a mélyhúzott csomagolások, vagy kolbásszal, sajttal, hallal feltöltött traytálcák, szállítás közben letérhetnek a nyomvonalról, és terméktorlódást okozhatnak. Egy új röntgenellenőrző rendszer ólomfüggöny nélkül mutatkozik be. Helyette egy felemelhető szalag emeli fel a csomagokat a normál szállítási magasság fölötti szintre, és ott vezeti el a röntgenszkennerhez. Több terelőlemez védi a kezelőszemélyzetet az esetleges előforduló szórt fénytől. A röntgen után a szalag a termékeket újra lesüllyeszti a terelőlemezek alatt a normál szállítási magasságba.
 

Pigmentfestékek adalékanyagok nélkül

Az élelmiszeripar megrettent attól, hogy a nyomdafestékek alkotóelemei áthatolhatnak a csomagolóanyagokon. Ebben az eszmecserében most a felragasztható címkék is fokozatosan a középpontba kerülnek. A migráció kizárása céljából, a ragasztó tapadási tulajdonságainak megváltoztatása nélkül, kifejlesztettek egy többrétegű technológiát. Ezt a ragasztót itt egy speciális közbenső réteggel együtt viszik fel. Élelmiszerrel való közvetlen érintkezésre engedélyezték – mégpedig száraz, nedves és zsíros felületeken. Jóllehet a címkéken levő nyomtatás közvetlenül nem kerül érintkezésbe a becsomagolt élelmiszerekkel, az oldószermaradványok vagy más vegyi anyagok migrálódhatnak: a csemegeáruk edényeit például gyakran a gyártó címkézi fel, majd egymásba rakva szállítja tovább a töltőhelyre. Így a nyomtatási folyamatból származó vegyi anyagok bekerülhetnek az edények belsejébe és az élelmiszerbe. Tehát sok múlik azoknak a nyomdafestékeknek az összetételén, amelyek a mindenkori nyomdai eljáráshoz igazodnak. Az Electron Beam Offset eljárás magas élettartam-biztonságot kínál a csomagolásnyomtatásban, mivel nem tartalmazza az egyébként szokásos nyomdafesték-összetevőket: az EB festékek pigmentfestékek olyan adalékanyagok nélkül, mint az oldószerek, lágyítószerek, fotoiniciátorok vagy ásványolaj-összetevők. Az EB tekercscsomagolási nyomtatási eljárás esetén a festék összetevőit a festék felvitele után nem felmelegítéssel vagy UV sugarakkal keményítik meg, hanem elektronsugárzással. Hideg szárítási eljárásként az EB-Offset tehát különösen anyagkímélő. EB-Offset festékeknél szépnyomásnál is frontálisan történik a nyomtatás a kész összetett fóliára vagy a monofóliákra. A tekercsben a színátütés elleni védelemhez nincs szükség kasírozásra.
 
A standpárbeszédből üzlet lehet
 

Adattranszportáció az ellátási láncban

A törvényhozók egyre nagyobb követelményeket támasztanak a dokumentálással és a termékadatokkal szemben. Az élelmiszeripar különböző gyártók különböző gépeit üzemelteti. Ezért egy vezető gépgyártókból, a VDMA-ból (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) és főiskolákból álló projektcsoport meghatározott egy egységes interfészt a fontos tétel- és termékadatok gépről gépre történő átadásához. Ez a Weihenstephaner Food Standard egy élelmiszer-ipari folyamatoptimalizálásra szolgáló, gyártóktól független gépintegrálásról szóló koncepció, amely egységes adatrögzítést és -kiértékelést tesz lehetővé. Az ellátási láncban a mindenre kiterjedő adattranszparencia nem csak a visszahívási akciók, a garanciális esetek és a hamisítás elleni biztosítás számára lényeges, hanem az utánpótlás-irányításhoz is. Hatékony információáramlást kell létrehozni az ellátási láncon belül, és kapcsolatot kell teremteni a fizikai ellátási lánccal, hogy bármikor rendelkezzen a fontos információkkal. A nyersanyagtól az egyes tételeken keresztül egészen a raklapokig minden objektumnak nyilvántartottnak és nyomon követhetőnek kell lennie. Ehhez szükség van a közös összegyűjtés lehetőségére egy heterogén információtechnológiai környezetből. Egy ésszerűsített és szabványosított áruazonosítás az ellátási lánc teljes hosszán segít a hamisítások  és a párhuzamos piacok leküzdésében, szerializált adatmátrix címkékkel.
 

Ők is ott lesznek: nyolc neves ágazati partner

2013-ban a PackBox fórum folytatja sikertörténetét. A második évad szereplői: bayern design, Bund Deutscher Verpackungsingenieure (BDVI= Német Csomagolási Mérnökök Szövetsége), Deutsches Verpackungsinstitut (DVI = Német Csomagolási Intézet), Deutscher Flexodruck Fachverband (DFTA = Német Flexodruck Szakmai Szövetség), PackReport és VR Verpackungs-Rundschau szakfolyóirat, Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML = Fraunhofer Anyagáramlási és Logisztikai Intézet), valamint a Verein zur Förderung innovativer Verfahren (VVL = Innovatív Logisztikai Eljárásokat Támogató Egyesület).
 
www.fachpack.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek