Az SKF és az élelmiszeripar

Egy sokrétű, gyorsan fejlődő iparág igényeinek kiszolgálása

2013. október 10., csütörtök, 12:25

Címkék: csapágy csomagolás élelmiszeripar golyóscsapágy karbantartás kenéstechnika munkabiztonság profilsín SKF tömítés

A fenntarthatóságra és a megújuló energiaforrásokra világszerte növekvő figyelmet fordítanak a gyártók. Az SKF a gyártósorok hatékonyságának növelésével, a fenntartható termelésre irányuló megoldásaival, valamint az élelmiszerek és a munkaerő biztonságának növelésével segíti az üzemvezetőket a hatékonyabb versenyben. Emellett az SKF megoldások hozzájárulnak az élelmiszer-ipari üzemek hulladéktermelésének csökkentéséhez, a víztakarékossághoz és az energiaköltségek csökkentéséhez is.

 
Az élelmiszeripar az európai gazdaság alappillére, forgalmát tekintve a legnagyobb gyáripari szektor. Gazdasági szempontból az élelmiszeripar köztudottan nem ciklikus, még az utóbbi évek gazdasági válságában is folyamatos növekedést mutatott. Az iparág legfőbb jellemzői a sokrétűség és a számos alszektor – a cukrászipartól a palackozott italokon, készételeken át egészen a tej- és húsüzemekig. Ennek ellenére az iparágnak vannak közös vezérelvei és igényei, melyeket az SKF testre szabott
megoldásokkal próbál kielégíteni. A több évtizedes élelmiszer-ipari alkalmazástechnikai tapasztalatának, valamint a csapágyak, tömítések, kenéstechnika, mechatronika és szolgáltatások területén nyújtott szakértelmének párosításával az SKF értékteremtő megoldásokat kínál a különböző feldolgozási folyamatokhoz: az előkészítéshez, a sütéshez, a hűtéshez és a gyártás utáni csomagoláshoz is. Karbantartási stratégiájával és gyakorlati tanácsaival az SKF maximalizálja a termelést és a gépek üzemi élettartamát, ezáltal elősegíti a teljes üzemeltetési költség csökkentését.
 
SKF csapágymegoldások az élelmiszeripar számára

Csapágymegoldások

Az SKF csapágymegoldások a feldolgozóipar számos területén egyedülálló eredményeket érnek el – a nedves, az abrazív, a korrozív és a szélsőségesen hideg vagy meleg folyamatoknál egyaránt. A kenést nem igénylő SKF csapágyak a zsírcsepegés és szennyvízszivárgás, valamint a kezelőszemélyzet csúszásveszélyből fakadó baleseti kockázatának csökkentésével segítik a HACCP folyamatot az élelmiszeripari szempontból biztonságos gyártás érdekében. Mivel a csapágyakból nem csöpög ki a zsír, így tisztogatni sem kell, tehát jelentős mennyiségű víz takarítható meg. 
 • Az SKF élelmiszer-ipari Y csapágyegységek megbízhatók, a gyakori nagy nyomással történő mosás és tisztítószerek használata ellenére a teljes üzemi élettartamuk alatt nem igénylik a kenést. A hatékony tömítésrendszer miatt a tisztítófolyadék nem tud behatolni a csapágy belsejébe, ezáltal a csapágy élettartama meghosszabbodik. Az Y csapágyegységeket gyakran használják az élelmiszer-ipari konvejoroknál.
 • A szilárd olajjal feltöltött SKF rozsdamentes acél mély hornyú golyóscsapágy hatékonyan véd a szennyeződések ellen, például a portól vagy nedvességtől, ugyanakkor jól ellenáll a korróziónak is. Ezeket az egységeket a fagyasztásnál (-40ºC) vagy magas páratartalmú alkalmazásoknál használják. A SolidOil (szilárd olaj) mátrix a  hagyományos tömített, zsírral töltött csapágynál 2-4-szer több kenőolajat tartalmaz, így hosszabb üzemi élettartamot és megbízható üzemelést biztosít, az újrakenés igénye nélkül.
 • SKF ostyasütő egységek olyan fejlett technológiát alkalmaznak, amely lehetővé teszi az ostyasütők újrakenés nélküli folyamatos működését több mint 5 évig, a nap 24 órájában. Az újrakenésmentes csapágyegység alapja egy egyedülálló grafitkosár, amely kenőanyagként funkcionál a drága, magas hőmérsékletű zsír helyett.

Fagyasztott zöldség a konvejoron – az Y csapágyegység itt is jól teljesít

 

Hatékony tömítésmegoldások

Az SKF tömítésmegoldások a csapágy belsejében tartják a kenőanyagot és kívül tartják a szennyeződéseket, elősegítve ezzel a hosszabb üzemi élettartam és hatékonyabb
termelés elérését. 
 • Az SKF egyedi forgácsolt tömítések általában SKF szabadalmazott, élelmiszer-ipari használatra engedélyezett anyagokból készülnek. Az egyedi tömítések a vevő rajzai vagy az előző tömítés kialakítása alapján egy-két nap alatt elkészülnek. Megannyi előnnyel rendelkeznek, különösen azoknál a folyamatoknál, ahol a váratlan gépleállásból fakadó termeléskiesés jelentős költséggel jár.
 • A SPEEDI SLEEVE lehetőséget nyújt a kopott tengelyek percek alatt történő kijavítására. A SPEEDI SLEEVE kiváló tömítésfelületet biztosít anélkül, hogy szükség lenne a tengely szétszerelésére és köszörülésére, vagy a tömítésméretek megváltoztatására.
 

Kenéstechnikai megoldások csapágyakhoz és láncokhoz

Az SKF kenéstechnika alapja a megfelelő zsírnak a megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő használata. A helyes kenés akár 36%-kal is csökkentheti a csapágy-meghibásodások lehetőségét, így növeli a hatékonyságot. A láncok megfelelő kenésével a kézi kenéshez képest csökken az energiafelhasználás, és a túlzott kenés csökkenése miatt a felhasznált zsírmennyiség is, ezzel párhuzamosan nő a munkások biztonsága, továbbá csökken a környezetszennyezés. 
 • A csapágyak és láncok automata kenőrendszerei folyamatos, megbízható kenést biztosítanak, továbbá növelik a kezelőszemélyzet biztonságát: a nehezen elérhető és veszélyes helyeken nincs szükség újrakenésre. 
 • Az SKF sima felületű szállító konvejorokhoz készült száraz kenőrendszert általában tej- és palackozóüzemekben használják, ahol a szállítószalag torlódási területeit a szalag, valamint a palackok közötti súrlódás csökkentésére hagyományosan nagy mennyiségű vízzel, illetve oldható kenőanyaggal kezelik. Az ebből fakadó nedves környezet miatt különböző problémák adódnak, például csúszós padló, habképződés, hatásfokveszteség, energiapazarlás és gyakori tisztítási igény. Az SKF megoldás a száraz kenőanyag, melyet kis mennyiségben használnak a szalagokon, így havonta jelentős mennyiségű víz és kenőanyag- megtakarítás érhető el.
Az SKF sima felületű szállító konvejorokhoz készült száraz kenőrendszert
általában tej- és palackozóüzemekben használják
 

Mechatronikai megoldások

Az SKF mechatronikai platform az élelmiszeripar számos területén képes több szempontból is előnyös ajánlatokat nyújtani.
 • Az SKF lineáris megoldásokba a profilsínes vezetékek ugyanúgy beletartoznak, mint a főként a csomagolás területén használt görgős orsók, melyek segítenek az energiamegtakarításban és növelik a hatékonyságot. Standard és speciális, agresszív lemosásnak is ellenálló rozsdamentes acél alkatrészek is rendelkezésre állnak.
 • SKF aktuátormegoldások a csomagolási folyamatok nagyobb energiaigényű pneumatikus munkahengereinek helyettesítésére kifejlesztett elektromechanikus munkahengerek széles választékát kínálják. További előnyt jelent a levegőellátás megszűnését követő tisztább és csendesebb üzemi terület. A mechatronika platform számos lehetőséget kínál az energiamegtakarításhoz, a jobb munkakörülményekhez és a kézi üzemeltetés csökkentésével megvalósuló hatékonyabb termeléshez.
 

Üzemeltetés- és karbantartás-optimalizálás 

Az SKF üzemeltetés és karbantartás optimalizálási szolgáltatása segítheti az élelmiszer-ipari üzemek kezelőszemélyzetét: a nagyobb eszközmegbízhatóság és a hatékonyabb termelés, az élelmiszer- és munkaerő-biztonság, valamint a fenntarthatósági célok elérése kevesebb energiafelhasználás, illetve termeléskiesés következtében.
 • Az állapotalapú karbantartás a hatékonyabb termelés megbízható módszere lehet. Az átállás gyakran az üzem meglévő karbantartási stratégiájának és a karbantartások módjának az elemzésével kezdődik. A helyi karbantartási rendszer szisztematikus értékelése, valamint az ipari megoldások összehasonlítása segít a fejlődés  lehetőségeinek meghatározásában és az üzemi megbízhatóság fejlesztésére alkalmas módszer kiválasztásában.
 • A kezelők által támogatott karbantartási folyamatok és technológiák feljogosítják a gép mellett dolgozó kezelőket a kijelölt eszközök állapotának figyelésére, mintegy a folyamatban levő megelőző karbantartáson alapuló eszközhatékonysági stratégia részeként. Mivel a kezelők a gépek mellett dolgoznak, így gyakran ők veszik észre először a folyamatokban vagy a mechanikai állapotban bekövetkező változásokat. Legtöbbször nem jelentik megfigyeléseiket a leolvasott rendellenes érték, a szokatlan zaj vagy rezgés észlelésekor, vagy ha jelentik is, nem orvosolják hatékonyan. Az SKF állapotfelügyelet, analízisjelentés és kommunikációs technológia segíti a kezelő által támogatott karbantartási folyamatokat, lehetővé teszi a problémák azonnali felismerését és a gépállapot adatainak továbbítását a döntéshozatali pontokra.
Megbízható működés az SKF műszaki megoldásai révén

Bizonyított hozzáadott érték töltőgépek esetén

A töltőgépek kritikus berendezések. A tervezett és különösen a váratlan leállások jelentősen befolyásolják a termelés hatékonyságát. Így tehát az SKF legújabb technológiái, melyek növelik a karbantartások között eltelt időszakot, ezáltal csökkentik a tervezett leállások számát – lényeges előnyt jelentenek a teljes termelésre és a költségvetésre nézve. Egy megfelelő állapotfelügyeleti terv csökkentheti a váratlan leállásokat, ezáltal a termeléskiesést is. 
 • Egy vevőnek komoly megbízhatósági problémái támadtak a gyakori leállást okozó standard mély hornyú golyóscsapágyak miatt. Negyedévente rendszeresen megelőző karbantartást kellett végeznie, hosszú leállásokkal és költséges javításokkal. Az SKF Solution Factory alkalmazástechnikai mérnökökből álló csapata egy részletes okfeltáró elemzést végzett, melyből kiderült, hogy a nagy mennyiségű víz, illetve a maró vegyi anyagok együttes jelenléte befolyásolja a csapágyak kenésének hatékonyságát, és gyorsan kialakuló meghibásodásokhoz vezet. Az SKF által javasolt megoldás egy speciális, Solid Oil polimer mátrix feltöltésű rozsdamentes csapágy volt. Az alkalmazásnál az eredmény hatásos volt: az élettartam 11 hónapra nőtt, és a vizsgálat céljából szétszerelt csapágyak tökéletes, működésre alkalmas állapotban voltak. További előnyt jelentettek a közvetett és közvetlen megtakarítások, mint például a termelés növekedése, az eszközök rendelkezésre állása, valamint a karbantartási költségek jelentős csökkenése. 
 • A töltőgépek különböző részein használt standard tömítési megoldások gyakori gépleállást okoztak, mely jelentős hatást gyakorolt a termelésre és a gépek rendelkezésre állására. Az SKF tömítési megoldások szakemberei megállapították, hogy a standard termékhez használt műanyag nem állt ellen a lemosási folyamatok során alkalmazott vegyi anyagnak. A másik probléma a szerelési folyamatok alatt keletkező tömítéskárosodás volt – amely a nem optimális tömítés kialakításra volt visszavezethető. A javasolt tömítési megoldás az SKF szabadalmazott H-Ecopur és Ecorubber keveréke volt, amely kiváló vegyi anyag ellenállósággal rendelkezik. Az áttervezett tömítésprofil megkönnyítette a beszerelést. Az SKF Solution Factory által rendelkezésre bocsátott SKF SealJet berendezés tette lehetővé az egyedi tömítési megoldást. Az alkalmazásnál a váratlan gépleállások száma csökkent, a tömítések élettartama 3-ról 12 hónapra nőtt, mindez jelentős megtakarítást eredményezett.
 • A töltőberendezéseknek számos időt és munkaerőt igénylő kenési pontja van. Kézi kenés esetén nehéz volt biztosítani a megbízható kenést a rendszeresség és pontos mennyiség tekintetében egyaránt. A túl sok vagy a túl kevés kenőanyag váratlan gépleállásokhoz vezetett. Az SKF automata kenőrendszer a Solution Factory mérnökeinek kenéstechnikai szakértelmével, valamint tapasztalatával karöltve elősegítette az eszközök kenésének optimalizálását, továbbá teljes mértékben kiküszöbölte a rendszerességgel és a mennyiséggel kapcsolatban fellépő problémákat. Mindez növelte a megbízhatóságot és a kenési költségek csökkentek.
 • A töltőberendezés alatt található a gép valódi lelke, a teljes meghajtó rendszer és a fő forgóalkatrészek. Üzemelés közben a hajtóműszekrényhez és a motorhoz vagy a forgócsap-csapágyhoz szinte lehetetlen hozzáférni vizsgálat vagy ellenőrzés céljából, mivel ez balesetveszélyt jelent a technikusok és a kezelőszemélyzet számára. Így ezeken az eszközökön évente költséges megelőző karbantartást kell végezni. Azonban még így is előfordulhatnak előre nem jelezhető, váratlan gépleállások a tervezett karbantartások között. A karbantartási költségek csökkentésére és az eszközmegbízhatóság növelésére az SKF különböző, állapotalapú karbantartási lehetőségeket kínál.

Offline állapotfelügyelet

Ez a kritikus pontokra, például a hajtóműszekrényre, az elektromos motorra vagy a forgócsapra szerelt állandó szenzorokkal és az SKF Microlog elemző program  rendszeres időközönkénti adatgyűjtésével érhető el. 

Online állandó felügyeleti rendszer

Ebben az esetben közvetlen kapcsolat van a szenzorok és az SKF Multilog IMx között – interfésszel az SKF @ptitude suite szoftverhez, amely állandó megfigyelést biztosít az ügyfél ellenőrző helyiségében és/vagy az SKF Solution Factory keretein belül működő SKF Távfelügyeleti Diagnosztikai Központban. Szoftvergazdaként és távkonzultánsként az SKF szakvéleményt, eszközöket és képzést biztosíthat az SKF Solution Factory-n keresztül.
 
www.skf.hu
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. július-augusztusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek