Nyomon követés az élelmiszergyártásban

Napjainkban több élelmiszert állítunk elő, mint valaha a történelem folyamán. A globalizáció miatt szükségessé vált az is, hogy az élelmiszereket a világ egyik sarkából a másikba szállítsuk.

2018. január 31., szerda, 06:00

Címkék: DataMatrix élelmiszeripar Flexlink italgyártás nyomon követés RFID vonalkód vonalkódolvasó

A nemzetközi élelmiszer-kereskedelem számos kihívást jelent az érintettek, nem utolsósorban azon élelmiszergyártók számára, amelyek folyamatosan magas követelményeket támasztanak az élelmiszer-biztonság és a nyomon követhetőség terén.

A termék visszabontása eredeti alkotóelemeire

Először is tisztázzuk, mit jelent a nyomon követhetőség. A nyomon követhetőség azon képesség, hogy egy terméket egy egyedi kóddal azonosítanak, amely lehetővé teszi a szállító vagy a fogyasztó számára, hogy gyártási hiba vagy szennyeződés esetén visszakeresse a termék eredeti alkotórészeit. Az élelmiszeriparban ez magában foglalhatja azt is, hogy mely állatok húsa található meg a felvágottban, vagy honnan származnak a kenyérsütéshez felhasznált búzaszemek.

A nyomon követhetőség fontossága az élelmiszer- és italgyártásban

A termékek biztonságának, minőségének és sértetlen csomagolásának biztosítása elengedhetetlen az élelmiszeriparban. Ha nem tartják be az előírt eljárásokat, az fertőzést és szennyeződést okozhat az élelmiszerben, és a legrosszabb esetben a fogyasztók egészségét is veszélybe sodorhatja. A gyártó számára is komoly kockázat a brand értékének csökkenése, valamint a termékek visszahívási költsége, ami kiterjed a logisztikára, a termékek elhelyezésére, a fogyasztói panaszok és esetleges perek rendezésére. A nyomon követhetőségben ejtett hiányosságok súlyosak, akár katasztrofálisak lehetnek nemcsak a fogyasztók, hanem a gyártók számára is.

Az a képesség, hogy az összetevőket egészen a késztermékig nyomon tudjuk követni, és visszahívása esetén gyorsan azonosíthatjuk a feldolgozatlan készleteket, illetve a kiszállított és értékesített termékeket, segít elkerülni a márka értékvesztését. A nyomon követhetőség csökkenti a termékek visszahívásának hatását, mivel gyors és pontos választ ad minden, a termékkel kapcsolatos problémára.

Nyomon követési megoldások az élelmiszeriparban

Az élelmiszergyártásban alkalmazott tipikus technológiák a 2D vonalkódok, a képfeldolgozó rendszerek és a képalapú kódolvasók, amelyek a nyomon követhetőség adatbázisának kulcsfontosságú elemei. A DataMatrix- és QR-kódok széles körben elterjedtnek számítanak, mert sokkal több információt – gyártó, termékazonosító tételszám, lejárati dátum és egyedi termékazonosító – tartalmazhatnak, mint a 2D vonalkódok. A rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) vonalkódok helyett használható kódkiadó technológia. Az RFID-technológia terjedését korábban a költségtényezők korlátozták le, de napjainkban egyre növekszik az alkalmazása.

A kétdimenziós – például 2D vonalkódok – esetén sokkal könnyebbé vált a fogyasztók számára a megvásárolt termékek eredetének weboldalakon történő nyomon követése, illetve a vonalkód okostelefonnal történő leolvasásával a terméket is könnyen leellenőrizhetik.

A nyomon követhetőség javítja a gyártási folyamatot és csökkenti a költségeket

Sok élelmiszergyártó cég alakított ki automatizált IT-rendszereket a termelésben annak érdekében, hogy gyártási folyamatuk nyomon követhető legyen. Ez nem csak az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) által az élelmiszer-biztonsági korszerűsítés részeként megfogalmazott iránymutatásoknak kíván megfelelni, hanem javítja a gyártási folyamatot és egyben csökkenti a költségeket. A nyomon követhetőség a hamisítás elleni lépéseket is segíti a gyártási folyamat igazolásával és a termékmásolatok értékesítésének megnehezítésével.

Élelmiszer-biztonsági követelmények

A FlexLink automatizált anyagáramlási megoldásai megfelelnek az élelmiszer-biztonságra vonatkozó magasabb követelményeknek, és képesek a nyomon követhetőség megvalósítására. A FlexLink élelmiszergyártással kapcsolatos megközelítése a szennyeződés kockázatának már a kezdetektől történő csökkentésére összpontosít. Gyártórendszerei ezért könnyen tisztíthatók, és követik a tervezésre vonatkozó EHEDG, valamint 3-A SSI ajánlásokat a baktériumok, kórokozók és egyéb szennyeződések eltávolítása érdekében, ezáltal meghosszabbítva a termékek eltarthatóságát.

Danny Parsons

www.flexlink.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek