Ezért választják a titánt

Korrózióálló titánból készült nyomástávadók és nyomásérzékelők

2013. április 12., péntek, 14:50

Címkék: Heinrich Klaproth acél ipar jeladó Keller nyomásmérő oxid szennyvíz titán

1795-ben a német vegyészt, Heinrich Klaproth-ot annyira lenyűgözték az újonnan felfedezett elemnek a tulajdonságai, hogy elnevezte titánnak, a Titánok (görög isteni nemzedék) után. A legismertebb titán Atlasz volt, akit Zeusz nevezett ki, hogy a vállán tartsa a világot.

Napjainkban a  Keller termékeit titán változatban is kínálja az erősen korrozív anyagokkal való alkalmazásokhoz. E fémnek számos előnye van, kiváltképpen pedig speciális körülmények esetén mutatkoznak meg kiváló tulajdonságai.

Mitől más a titán?

A titánt a  repülőgépiparban, elsősorban tömege miatt használjak az acél helyettesítésére, az  orvosipar területén pedig elsősorban azért, mert a titán kémiailag és biológiailag semleges tulajdonságai nagyon fontosak. Ez a tulajdonság az anyag felületén lévő állandó oxidrétegnek köszönhető. Az oxidréteg jelenléte révén a titánból készült alkatrészek még sós vagy klórozott vízben sem korrodálnak, ellentétben az ezen a területen általában alkalmazott minőségi acéllal. Ezért választják egyre gyakrabban a titánt a szennyvizet tartalmazó folyamatmérés-technológiai alkalmazásokban. A  szennyvíz ugyanis ismeretlen korrozív összetevőkkel lehet szennyezett. A titán ház lehetővé teszi a hidrosztatikai szint hatékony mérését félsós vízben (brakkvíz) vagy akár vas-kloridban is.

 

Csökkenti a stabilitási hibákat

A titánból készült, beépíthető érzékelő (O 9 mm) kifejlesztése nagyon kedvező fogadtatásra talált a piacon. Ez nem csoda, hiszen ha egy ilyen érzékelő acélból készül, legfeljebb 60°C hőmérséklet hatásának tehető ki. Magasabb hőmérsékleten az olaj hő okozta térfogati tágulása az acél membrán olyan mértékű alakváltozását eredményezi, hogy az többé már nem tud visszatérni eredeti helyzetébe. Ezzel ellentétben a titán membrán 120°C hőmérsékletig nem mutat alakváltozást, ami jelentősen csökkenti az olyan stabilitási hibákat, amelyek az acélmembrános termékek esetében előfordulhatnak. Ennek oka, hogy a titán rugalmassági modulusa csak fele akkora, mint az acélé. A Keller éppen ezért egyre gyakrabban alkalmazza a titánt a magasabb stabilitási követelményeknek megfelelő, kiváló minőségű jeladók gyártásában.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek