Digitális átalakulás az étel- és italgyártásban

Jövőbiztos étel- és italgyártás

2021. szeptember 09., csütörtök, 06:00

Címkék: COPA-DATA digitalizálás élelmiszer folyamat folyamatadatok folyamatirányítás folyamatvezérlés italgyártás

Az étel- és italgyártás jellemzően bonyolult berendezéseket igényel, amelyeket idővel gyakran továbbfejlesztenek és kiegészítenek. Az ilyen rendszerek jövőbeni követelményekre történő felkészítéséhez frissíteni kell az érintett automatizációs, monitoring- és vezérlőrendszereket. A gyártósorok, termelő létesítmények, valamint az épületfelügyeleti és energiagazdálkodási rendszerek integrálásával átfogó ellátórendszer hozható létre. A kihívás kiválóan teljesíthető a COPA-DATA zenon hardverfüggetlen szoftverplatformjával, amely szabványos tételgyártási módszerekkel, kompromisszummentes biztonsággal és rugalmassággal, valamint mindenfajta beszámolókészítési kötelezettség könnyű teljesítésével támogatja az üzemeltetőket.

A gyártó iparág nagy fokú rugalmasságot igényel, hogy tettre készen és dinamikusan tudja követni a változó követelményeket. Ez különösen igaz az étel- és italgyártó iparágra, amelynek különleges nehézségekkel kell szembenéznie.

Az étel- és italgyártó iparág jellemzője a termelési módszerek sokfélesége és az üzemi igények változatossága. A gyártóüzemek, palackozóüzemek, csomagológépek, a víz- és energiaellátás, épületautomatizáció és intralogisztika is a termelői létesítmények integrált funkcióinak tekinthetők

Változatos követelmények

Az étel- és italgyártó iparág egyedülálló jellemzőkkel bír. Az iparág megkülönböztető jellemzője a gyártási módszerek nagy változatossága. Az alapvető fogyasztási cikkek, pl. a liszt vagy az étolaj gyártásához más eljárások szükségesek, mint a tésztafélék, a kávé vagy a burgonyapehely előállításához. Az italok, a lekvárok vagy az azonnal fogyasztható élelmiszerek gyártási módszereiben még nagyobbak a különbségek.

A gyártási, csomagolási és tárolási folyamatok ugyancsak fontos szerepet játszanak. Az étel- és italgyártók a gyártóberendezések mellett gyakran kezelnek palackozó- és csomagológépeket is. Továbbá az iparágban egy ideje a víz- és energiaellátás, az épületautomatizálás és az intralogisztika is a termelő létesítmények integrált részének tekinthető.

A fenti műveletekhez használt gépek és vezérlőrendszerek hardvere és szoftvere gyakran évtizedeken át, belülről épült fel – ami technológiák tarka kavalkádját eredményezi. A termelés végpontok közötti digitalizációjához vezető úton azonban a gyártók többsége számára szóba sem jöhet a berendezések teljes cseréje.

A több mint 30 év alatt kifejlesztett és folyamatosan továbbfejlesztett zenon támogatja az étel- és italgyártókat a bonyolult berendezések kezelésében és üzemeltetésében, megkönnyítve és hatékonyabbá, ugyanakkor átláthatóbbá és biztonságosabbá téve a karbantartását és a műszaki irányítását

Kis cégek, nagyvállalatok

Mivel a közép- és kelet-európai étel- és italgyártó ipar hagyományosan regionális elsődleges termékeket állít elő, kis- és középvállalatokból áll. „Egyedül a tízmilliós lakosságú Cseh Köztársaságban mintegy 400 közepes és több mint 300 kis sörfőzde működik” – magyarázza Reinfried Kößlbacher, a COPA-DATA Cseh Köztársaságért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi értékesítési vezetője.

Azonban a régióban az étel- és italgyártóknak nagyjából a fele nem teljesen független vállalat. Nagy nemzetközi társaságok leányvállalatai vagy kizárólagos beszállítói. Ennek következtében a régióbeli étel- és italgyártó ágazatnak kínált automatizációs megoldásoknak nemcsak kis és közepes struktúrákban kell autonóm módon és gazdaságosan működnie. Támogatniuk kell a vállalatközi integrációt vagy expanziót, valamint gyakran a globális társasági megoldásokat is.

A zenon Batch Control az ISA-88 szerinti integrált tételalapú automatizált folyamatirányítási megoldás. A modul kitüntető jellemzői az egyszerű műszaki megoldások és anyagmozgatás, a nagy fokú rugalmasság és a vertikális integráció

Ellentmondásos célok: ipari titkok, szemben az átláthatósággal

Az étel- és italreceptek gondosan őrzött titkok – ellentétben az élelmiszer-felügyeleti hatóságok által megkövetelt átláthatósággal. Egyrészről az alkotóelemek, az összetétel és a gyártási folyamatok határozzák meg a termékek tápanyagtartalmát és ízét. Lényegében ezek a gyártó egyedi értékesítési ajánlatai, és egyben jellemzően egyvalaki, például a sörfőző mester által gondosan őrzött titkok.

Másrészről a fogyasztóvédelem megköveteli a tápértékkel, az összetevőkkel és az eredettel kapcsolatos tájékoztatást. Továbbá a nemzetközi minőségi szabványok és kormányzati előírások előírják a termék és a gyártás akadálytalan nyomonkövethetőségét a termőföldtől a polcig.

Bonyolult létesítmények összekapcsolása

A zenon szoftverplatformot széles körben használják gyárak automatizációjára az étel- és italgyártásban. Elősegíti a gyártóüzem és a gépek hatékony műszaki irányítását és automatizált üzemeltetését. A zenon ezenkívül segít a cégeknek jobban kezelni a rendkívüli üzemi helyzeteket, és rendkívüli körülmények között is fenntartani a kritikus gyártó létesítmények és infrastruktúrák működését.

A több évtized alatt kifejlesztett és folyamatosan továbbfejlesztett zenon ígéretéhez híven magas fokú automatizációt megvalósítva megkönnyíti a bonyolult berendezések kezelését és üzemeltetését, karbantartását és műszaki irányítását.

A zenon az ebben a szegmensben egyedülálló módon teljesen független osztrák COPA-DATA szoftvercég terméke. Ennek köszönhetően a zenon szoftverplatform több mint 300 illesztőprogramon keresztül képes kommunikálni minden márka alkotóelemeivel és rendszereivel.

A zenon használatával történő integráció egy pillantás alatt átláthatóvá teszi a termelő létesítmények összes alkotóelemét. Támogatja a gyors hibaelhárítást, értékes időt takarít meg, és segít megelőzni a hibákat

Integrált termelés, csomagolás és tárolás

Ezenfelül a zenon nem csupán egy iparág-specifikus szoftvercsomag. A kezdetektől fogva használja több iparág – például az autóipar, a gépgyártás és a gyógyszeripar, valamint az energiaellátás és az épületautomatizálás. A zenon a COPA-DATA tapasztalatára, szabályozói előírásokkal kapcsolatos ismereteire és készülékintegrációs tudására támaszkodik ezekben az iparágakban.

Ennek köszönhetően a zenon tökéletesen alkalmas feldolgozóüzemek, gépek, intralogisztikai, valamint energetikai és épülettechnológiák integrálására, és ezáltal átfogó, teljes körű megoldások létrehozására. A zenon ezáltal jelentősen hozzájárulhat a berendezések általános hatékonyságának (overall equipment efficiency, OEE) növeléséhez, az energiaköltségek csökkentéséhez és az erőforrások megóvásához.

A zenon mindezeken felül előregyártott műszaki megoldásokat tartalmazó eszköztárakat is kínál. A Line Management (gyártósormenedzsment) alkalmazáskészlettel például egyszerűen kombinálható több gép, anyagmozgató berendezés stb., intelligens palackozó, csomagoló vagy termelő gyártósort alkotva.

Meglévő berendezések bővítése

A zenon hardverintegrációs képességének köszönhetően korábbi rendszerek és eszközök beépítésére is lehetőség van. A szoftver integrált, egyszerűen használható PLC-t tartalmaz. Ez elősegíti a meglévő barnamezős berendezések egyszerű integrációját. Az információtechnológia és az általános vezérlőrendszer egységes üzemi koncepciók megvalósítását szolgáló frissítésével könnyebben növelhető a gyár automatizációs foka.

A zenon használata elősegíti az ISA-88 szabvány szerinti, tételalapú gyártás összehangolását is. A szabvány teljesítéséhez szükséges minden szekvenciális vezérlőmechanizmus megfelelő formában elérhető a zenonban. Ezek a folyamatok receptúrákból (előre összeállított paraméterkészletekből) és alapvető funkciókból állnak, amelyeket csupán konfigurálni kell az egyedi alkalmazásnak megfelelően.

A magas fokú automatizáció mellett a zenon számos lehetőséget kínál a mobil monitorozásra és reagálásra is. A felhőalapú megoldások és a webes vizualizáció segíti továbbá az üzem tevékenységének – szükség szerint – távoli vezérlőközpontokból, irodai számítógépekről és mobil eszközökről történő irányítását

Helyszínek összekötése

A zenon szoftverplatformmal a helyfüggetlen monitorozás és irányítás is egyszerűen megvalósítható. A felhőalapú zenon szervizhálózat például támogatja a termelési műveletek több helyszínre kiterjedő vezérlését és monitorozását.

A karbantartók biztonságosan hozzáférhetnek a berendezésekhez távolról, mobil alkalmazásokon keresztül, és spontán döntést hozhatnak arról, hogy szükséges-e a helyszíni beavatkozás. Ez segíti az agilisebb karbantartási megközelítést.

Garantált rugalmasság

A zenon szervizhálózat nemcsak több, nagyban automatizált létesítmény egy központi helyről történő, gazdaságos monitorozását és irányítását segíti, hanem a gyárak más gyárból történő irányítását is lehetővé teszi, garantálva ezzel a rugalmas működést, például ha az egyik helyen munkaerőhiány lép fel.

A zenon tételalapú gyártáshoz kínált receptúrakezelése is a rugalmasságot és a helyfüggetlenséget segíti. A felhasználók bármely gyártó létesítményhez hozzárendelhetnek receptúrákat, amelyek gyorsan és könnyedén átvihetők más gyárba, hirtelen előálló, kiugróan magas szükséglet vagy műszaki problémák esetén. Ez segít elkerülni a termelésleállásokat, és nagyon megbízható ellátást garantál.

Ellentmondásos célok megoldása

Az elmúlt években az étel- és italgyártó iparágban megnőtt a biztonság jelentősége. A növekvő követelmények kielégítése érdekében a zenon az adattárolásra és a mögöttes adatbázisok kezelésére is központi megoldásokat használ, amelyek korszerű titkosítási módszereket, valamint többszintű hitelesítési és azonosítási mechanizmusokat foglalnak magukban. Ennek köszönhetően a titkos receptek többsége védett az illetéktelen hozzáféréssel szemben.

A zenon biztonságos adatkezelésének köszönhetően az étel- és italgyártók teljesíteni tudják a hivatalos ellenőrzési kötelezettségeiket, és biztosítani tudják a folyamatok teljes nyomonkövethetőségét a nemzetközi jogszabályokkal és jogi előírásokkal összhangban. A 10-es verziótól kezdve a zenon biztonsági mechanizmusait kiegészíti az „eSignature” elektronikus aláírás. A zenon felhasználói így könnyedén alkalmazhatják az ALCOA nyomon követési sémát és az FDA vonatkozó előírásait.

 

„A zenon egy átfogó szoftverplatform, amely lehetővé teszi az étel- és italgyártó iparág számára a meglévő gyártó létesítmények frissítését és bővítését, az energiaköltségek csökkentését és több helyszín egyetlen operatív egységgé történő egyesítését. Elősegíti a magas fokú automatizációt és ugyanakkor az ellenőrzési kötelezettség teljesítését, és támogatja a távfelügyeletet és távvezérlést – és mindezt kompromisszum nélküli biztonsággal.”

Reinfried Kößlbacher, CZ-SK-HU, COPA-DATA CEE/ME területi értékesítési vezető

www.copadata.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek