Kenőanyagok az élelmiszeriparban

A teljesítmény és az élelmiszer-biztonság egyensúlyban tartása

2023. augusztus 21., hétfő, 06:00

Címkék: élelmiszer-biztonság élelmiszeripar kenés kenéstechnika kenőanyag kenőzsír Klüber Lubrication

A kenőanyag megfelelő kiválasztása, valamint a kenőanyagok helyes kezelése támogatja a vállalatokat a biztonság, a termelékenység és a fenntarthatóság szempontjából. Ez tagadhatatlan az élelmiszeriparban is, ahol a kritikus helyzetek igen változatos skálája fordul elő: sebességek, hőmérsékletek, terhelések, páratartalom és tisztítószerek csak néhány a változók közül, amelyek kihívást jelentenek mind a berendezések és alkatrészek, mind maguk a kenőanyagok számára.

A speciális kenőanyagokat gyártó Klüber Lubrication évtizedek óta együttműködik neves élelmiszeripari gépgyártókkal, és folyamatosan új, innovatív kenőanyag-megoldásokat talál, amelyek az élelmiszeripar követelményeihez igazodnak, és optimalizálják a berendezések teljesítményét. Emellett a megfelelő kiválasztással és alkalmazással is támogatja az élelmiszer-előállításban tevékenykedő vállalatokat.

„Ismerjük egy gyártósor minden kenési pontjának eltérő követelményeit, és itt optimálisan tudjuk támogatni ügyfeleinket a megfelelő nagy teljesítményű kenőanyagokkal – mondta Varga Attila, a Klüber Lubrication Hungaria műszaki értékesítési képviselője. – Nemcsak termékeinket értékesítjük, hanem a Total Productive Maintenance (TPM) intézkedéseken alapuló teljes rendszert érintő kenési koncepciót, azaz a gép teljesítményének és az alkatrészek élettartamának optimalizálására irányuló szakmai tanácsadást és szolgáltatásokat is kínálunk ügyfeleinknek. Házon belüli vagy kérésre online képzést és oktatást kínálunk a gyártó és karbantartó személyzet számára. A jó képzés segít a kenőanyagok és a hozzájuk kapcsolódó szabványok jobb megértésében. A képzés mellett ajánlatot teszünk a kenőanyagok számának a csökkentésére, hogy az ügyfélnek minél kevesebb termék legyen a kínálatában, valamint a különböző kenőanyagok és kenési pontok színkódolására is megoldást nyújtunk a félreértések elkerülése érdekében.”

Az újrakenést gyakran tekintik rutinszerű karbantartási feladatnak, nem pedig a folyamat lényeges részének. Szakértői alkalmazás vagy a kenőanyag-szállítótól kapott előzetes tanácsadás nélkül szükségtelen szennyeződések keletkezhetnek, ha túl sok kenőanyagot vagy nem megfelelő kenőanyagot használnak rossz helyen. A megfelelő kenés viszont minimálisra csökkenti a szennyeződés és a termelés leállásának kockázatát. A megfelelő mennyiségű kenőanyag a megfelelő helyen történő felhasználása pénzt takarít meg a vállalatoknak, és hozzájárul a fenntarthatósághoz is. A kenési tevékenységek és a karbantartási folyamatok proaktív tervezése, a helyes végrehajtás és kezelés, a dokumentáció és a megfelelőség kezelése a vállalatok előtt álló számos kihívás közé tartozik.

A Klüber Lubrication átfogó szolgáltatási palettájával és globális szakértői hálózatával nyújt támogatást a tribológiai elemzéstől kezdve a kockázatértékeléseken, auditokon és kenőanyag-ellenőrzéseken át az energiahatékonysági projektekig és átfogó képzésekig. A speciális kenőanyaggyártó azt ajánlja ügyfeleinek, hogy NSF H1 regisztrált kenőanyagokat használjanak, amelyeket közvetett érintkezésre vagy „az élelmiszerekkel való, technikailag elkerülhetetlen érintkezésre” szánnak. A H1 kategorizálás egyben a leghatékonyabb módja annak, hogy az élelmiszergyártók a HACCP szerinti élelmiszer-biztonságot dokumentálják. Az élelmiszer-biztonságra vonatkozó jogi keretnek való megfelelés mellett a gépek magas rendelkezésre állását és a berendezések hosszabb élettartamát is biztosítják.

A kenőanyagok értékelésének egyre fontosabb kritériuma a gyártó ISO 21469 szerinti tanúsítása. Bár a H1 regisztráció szabvány lett, ez csak a kenőanyagok kémiai összetételét értékeli. Egyéb veszélyek, különösen a kenőanyag biológiai vagy fizikai szennyeződése az ISO 21469 tanúsítással kizárhatók. A Klüber Lubrication hat H1 kenőanyagokat gyártó telephelye rendelkezik ISO 21469, valamint kóser és halal tanúsítvánnyal. A Klüber Lubrication Európában az elsők között, Észak-Amerikában pedig elsőként szerezte meg az ISO 21469 tanúsítványt.

Összefoglalva elmondható, hogy a megfelelő kenőanyag-koncepció kiválasztása mellett fontos a kenőanyag-szállítóval való sikeres együttműködés. A kölcsönös együttműködés, a szolgáltatás és a tanácsadás teljes csomagja számít. Így a végén az ügyfél is jól jár, a fogyasztó pedig kiváló minőségű élelmiszeripari terméket kap.

www.klueber.at

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek