Szeptember 12–16. között Münchenben az ital- és folyékonyélelmiszer-ipar minden szegmense megmutatta magát a drinktec szakkiállításon. A több mint 1 000 kiállító közel 50 000 látogatónak mutatta be az italok és a folyékony élelmiszerek világában elért innovációkat és kirajzolódó trendeket. Az iparág fejlődését is meghatározza a digitalizáció, az intelligens hálózatok kiépítése és az adatmenedzsment, amelynek lehetőségeiről Szakos Péter, a Siemens Zrt. Food&Beverage kiemelt ügyfélkapcsolati menedzsere beszélt a TechMonitor olvasóinak.
A világjárvány utáni világban sokkal tudatosabban kezeljük a higiénia kérdését, mint valaha. A higiéniára épülő iparágak egyike az élelmiszerek és italok gyártása, és ma minden eddiginél fontosabb a higiénia fenntartása. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója azt vizsgálta meg, hogy norelem Hygienic DESIGN termékcsaládja milyen előnyt jelent az élelmiszer- és italgyártók számára.
Az élelmiszerbiztonság esetében egyszerűen nem lehet kompromisszumot kötni. Az SKF megbecsült partnere a globális élelmiszeriparnak, mivel olyan élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő technológiát és termékmegoldásokat kínál, amelyek jelentősen hozzájárulnak az optimális rendelkezésre állás és termelékenység biztosításához, és végső soron az üzleti jövedelmezőséghez.
A víz- és szennyvízrendszerek nem megfelelő kezeléséből adódó, hírnevet érintő és pénzügyi kockázatokkal foglalkozik egy ma közzétett új jelentés. „Az élelmiszeripari folyamatokban használt víz és szennyvíz kezeléséről” című dokumentum az élelmiszeriparban és az italgyártásban használt nagy mennyiségű vizet veszi górcső alá, arra biztatva a vállalatokat, hogy tegyenek többet a kockázatok csökkentéséért.
Napjaink globális piacán a steril környezet fenntartása kulcsfontosságú a gyógyszer- és egészségiparban működő gyártók sikere szempontjából. A gyártóüzemek higiéniai körülményei katasztrofális hatást gyakorolhatnak a közegészségre, nem beszélve a mulasztások hírnévromboló és jogi következményeiről. Ezért nem meglepő, hogy a biztonsági előírások egyre szigorúbbak lettek. A szabványos gépelemekre specializálódott norelem ügyvezető igazgatója, Marcus Schneck a higiéniai szempontok szerint megtervezett gépelemek az egészségiparban történő használatának fontosságára világít rá.
Az étel- és italgyártás jellemzően bonyolult berendezéseket igényel, amelyeket idővel gyakran továbbfejlesztenek és kiegészítenek. Az ilyen rendszerek jövőbeni követelményekre történő felkészítéséhez frissíteni kell az érintett automatizációs, monitoring- és vezérlőrendszereket. A gyártósorok, termelő létesítmények, valamint az épületfelügyeleti és energiagazdálkodási rendszerek integrálásával átfogó ellátórendszer hozható létre. A kihívás kiválóan teljesíthető a COPA-DATA zenon hardverfüggetlen szoftverplatformjával, amely szabványos tételgyártási módszerekkel, kompromisszummentes biztonsággal és rugalmassággal, valamint mindenfajta beszámolókészítési kötelezettség könnyű teljesítésével támogatja az üzemeltetőket.
Az új rendszer ideális a címkék és vonalkódok ellenőrzésére és hitelesítésére az orvosi eszközök gyártása, a gépjárműipari címkézés, az élelmiszerek és italok másodlagos és harmadlagos csomagolási címkéi és egyéb, a címkék minőségének átfogó nyomon követését igénylő alkalmazási területeken.
A Stäubli olyan fluidtechnikai csatlakozómegoldásokat fejleszt és gyárt, amelyek megfelelnek a finomvegyszer-ágazat, a gyógyszeripari laboratóriumok, a biotechnológia, valamint a kozmetikai ipar kihívásainak.
2020. szeptember 25-én Budapesten tartotta az Onrobot a közép-kelet-európai régió nagyszabású partnertalálkozóját. Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója nemcsak a legújabb robotikai trendeket és információkat osztotta meg a több mint félszáz résztvevővel, hanem interjút is adott a TechMonitornak, aminek során a robotikai piac változásairól, a vállalat jövőjéről, valamint a budapesti fejlesztési központ szerepéről is szó esett.
1996-ban a vezető spanyol bortermelőnek, a Freixenet cégnek támadt egy „őrült ötlete”, hogy ipari robotok segítségével automatizálja a termelési folyamatokat, beleértve a palackozást, a tárolást, a raklapozást és a csomagolást is. „Ahol más robotgyártók nehézségeket láttak, ott a FANUC lehetőségeket, és a projekt folytatására bátorított bennünket” – mondta Pere Gibert Guasch, a Freixenet karbantartási osztályvezetője.
A 2017-es enyhe visszaesés után 2018-ban jelentősen növekedett a hazai sörgyártók árbevétele – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.
A környezetszennyezés napjainkban egyre nagyobb problémát jelent, de szerencsére a nagyobb vállalatok már igyekeznek kitüntetett figyelmet szentelni annak, hogy termékeik, illetve azok csomagolása környezetbarát legyen. Italok esetében ennek legjobb módja az alumínium dobozok használata, mely anyag számtalan előnnyel jár más csomagolással szemben.
A gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG - Fast Moving Consumer Goods) piacán a készlethiány jelenti a legnagyobb veszteséget az üzletek, a forgalmazók és a gyártók számára napjainkban. Erre a problémára nyújt forradalmi megoldást a magyar tulajdonú MOHAnet Mobilsystems Zrt., amely október végén mutatta be big data alapú, távfelügyelhető „MasterShelf” áruadagoló rendszerét. Ezzel a modern és tradicionális kereskedelemi egységek, az üdítő- és italforgalmazók, sőt akár a dohányboltok és a gyógyszertárak is 20-25 százalékkal növelhetik forgalmukat.
A hagyomány követése nem zárja ki a technológiai innovációt: ezt a legnagyobb pezs-gőgyártók sorában két vállalat esete is bizonyítja. A Piper-Heidsieck és a Charles Heidsieck vállalatnál KUKA robotok végzik a palackok kicsomagolását.
A nemzetközi élelmiszer-kereskedelem számos kihívást jelent az érintettek, nem utolsósorban azon élelmiszergyártók számára, amelyek folyamatosan magas követelményeket támasztanak az élelmiszer-biztonság és a nyomon követhetőség terén.
Az intelligens nyomásérzékelők, a mobiltelefon-hálózat és az internet együtt biztosítják a kiürült sörtartályok időben történő újratöltését. A rendszer a vendéglősök és a sörfőzdék vezetői számára is megszünteti a sürgős hétvégi utazások szükségességét.
Az üdítőitalos és sörösdobozok gyártása világszerte növekvő iparágnak számít. Az első alumínium italosdobozt „a világnak adó” USA töretlenül a legnagyobb fogyasztónak számít. Az Európai Fém Italosdoboz Gyártók Szövetségének (BCME) piaci jelentése szerint az európai növekedési ütem 2014-ben mintegy 4%-os volt, ami azt eredményezte, hogy a legyártott italosdobozok száma csak Európában 63 milliárd darabra emelkedett.
Alacsony költségű és kockázatú, dinamikus termelési rendszerek az élelmiszeriparban – a stuttgarti Motek szakkiállításon a FlexLink megmutatta, hogy az ergonomikus gyártás az összköltség csökkentésével párhuzamosan is lehetséges.