Az ipar 4.0 mozgatórugója

2015. június 11., csütörtök, 08:20

Címkék: gépgyártás gépipar ipar 4.0 ttip VDMA

Dr. Reinhold Festge, a Német Mérnöki Szövetség (VDMA) elnöke biztosítottnak látja a német gépipar kétszázalékos növekedését 2015-ben. A bizonytalanság és a kedvezőtlen európai fejlemények ellenére a gépipari vállalatok pozitív érzésekkel távoztak a Hannoveri Vásárról.

Az év első hónapjában a németországi termelés 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Továbbra is érzékelhető a beruházási hajlandóság alacsony szintje és fel kell készülnünk további zavaró tényezőkre, esetleges kudarcokra, de az alacsony euróárfolyam világszerte kellő hátszelet biztosít az európai gépek értékesítéséhez. Az Európán belüli német export is növekedési pályán maradt, és hasonló az helyzet a gépipar második legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban is.

Gépipari vállalatok a TTIP pártján

Az EU és az USA között tervezett Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodás (TTIP) kiemelt téma a gépipari vállalatok számára. Liberális gazdasági programokat nem mindennap hirdetnek meg, így a lehetőséget meg kell ragadni. Ma a vállalatok 5 és 20 százalék közötti többletköltséggel számolhatnak, mert a gépeket speciális felszereltséggel kell ellátniuk az amerikai piac számára. A VDMA nagyobb rálátást, tényeket és nyitottságot sürget a témában, ami eloszlatna néhány „felháborító inszinuációt”, amelyekkel az érintettek előálltak a vita során.

10 000 új munkahely 2018-ig

Januárban 1 003 000 alkalmazottat foglalkoztatott a német gépipar, ami 1,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A szándék a magas szintű foglalkoztatottság fenntartása, sőt növelése, ami ambiciózus tervnek hangzik, de az ipar 4,0 koncepciójában rejlő lehetőségek kihasználásával megvalósítható. A gépipar növekvő számban vonzza azokat a szakembereket, akiknek szenvedélye a termelési folyamatok áttervezése. A 2018-ig tervezett 10 000 új munkahely tehát a gépiparon belül az IT és az automatizálási területeken jöhet létre, hiszen már jelenleg is körülbelül kétezer betöltetlen pozíció van ezen a téren. Különösen keresettek az alapos IT-ismeretekkel rendelkező mérnökök, a számítógépes szakemberek szoftverfejlesztők és egyre inkább az ergonómiai képesítéssel rendelkező munkavállalók.

Visszatekintő: jó és rossz dolgok

A német gépipar hullámvasútra ült fel 2014-ben. A háromszázalékos növekedési előrejelzést gyorsan keresztülhúzta az orosz-ukrán válság és a hazai befektetések hiánya. A prognózist menet közben egyszázalékos növekedésre csökkentették, amit az év végén az 1,1 százalékos tényadat vissza is tükrözött. A 199 milliárd euró termelési érték azt jelentette, hogy a 2008-as rekorderedményt az első alkalommal sikerült meghaladni. A mérsékelt növekedés azonban csak korlátozott mértékben adott okot a boldogságra, mert a remélt gazdasági áttörés nem valósult meg. A fejlődő és feltörekvő országok elmaradó keresletét az orosz-ukrán konfliktus miatti szankciók csak mélyítették, és beérkező megrendelések csökkenése – ha némi késéssel is – a bevételeket és termelési adatokat is magával rántotta.

Tavaly a kapacitáskihasználtság átlagosan 84,7 százalékon állt, és majdnem minden negyedik gépipari vállalatnál okozott zavarokat a megrendelések hiánya. 14 alszektor regisztrált növekedést és 12 szenvedett el csökkenést, a skála a +18% (feldolgozó üzemi gépek és eszközök) és a -17% (energiatermelő rendszerek turbinái) szóródott. Az átlagos rendelési állomány 5,7 hónap volt.

A német gépexport 1,7 százalékkal 251 milliárd euróra növekedett 2014-ben. 65,3 Mrd euró értékben az EU 28 országa bizonyult a német gépipar legnagyobb vásárlójának, 38,9 milliárd euró értékben exportáltak gépeket Ázsiába, 23,3 milliárd euró értékben pedig Észak- és Latin-Amerikába. Önálló országként Kína 17 milliárd, az USA 15,1 milliárd, Franciaország pedig 9,8 milliárd euró értékben rendelt német gépeket. A Brazíliába, Indiába, Dél-Koreába, Törökországba és Oroszországba irányuló szállítások csökkentek.

Az EU-ból érkező német import 5,7 százalékkal 36,3 milliárd euróra nőtt. 14,1%-os növekedéssel (4,5 milliárd euró) Kína már a német gépipari piac harmadik legerősebb szállítója, megelőzve Franciaországot és az Egyesült Államokat. A legerősebb szállító továbbra is Olaszország (5,9 milliárd euró), amelyet Svájc követ (5,3 milliárd euró). A német gyártók nemzetközi szinten is jól pozicionáltak. 31-ből 24 alágazatban az első három között helyezkednek el, és 16-ban szerezték meg az éllovas helyet.

Sürgős szükség van India kereskedelmi liberalizációjára

Bár a Hannoveri Vásár idei partnerországa 2,5 milliárd euróval csak a 18. helyet foglalja el a német gépexport rangsorában, a hosszú távú növekedési potenciál tekintetében kiemelkedő fontosságú piacnak számít. Az Indiával folytatott német üzleti kapcsolat leginkább az energiaszektort, a kompresszorokat (beleértve a sűrített levegős és vákuum-technológiát is), a textilipari gépeket, anyagmozgatást és szerszámgépeket érinti. Van azonban néhány kihívás, ami az ország további iparosítása útjában áll, ilyen például a beruházások tető alá hozásának elősegítése, valamint a keretfeltételek, és mindenekelőtt a képzés helyzetének javítása. A VDMA az EU és India közötti – jelenleg szünetelő – szabadkereskedelmi tárgyalások újrakezdését szorgalmazza, de a német exportellenőrzés lazítása is növelné az Indiába irányuló kivitelt.

Ipar 4.0 Platform Alapítvány

A Hannoveri Váráson bejelentett – ipar, a tudomány, az egyesületek, a politika és a szakszervezetek közreműködésével létrehozott – Ipar 4.0 Platform Alapítvány erős jelzés a negyedik ipari forradalom németországi úttörői számára. A gépipar az ipar 4.0-ben játszott kulcsfontosságú szerepének egyik oka éppen az, hogy ez az iparág és termékei jelentik intelligens gyártás adatforrását. A gépipar egyszerre szolgáltatója és felhasználója az ipar 4.0 technológiáinak, amellett, hogy számos területen és szegmensben innovátor és piacvezető. A gépipar tette lehetővé az adatok értékelését és értelmezését az intelligens gyártási folyamatok és új üzleti modellek fejlődéséhez. Ennek tükrében a VDMA is létrehozta saját Ipar 4.0 Fórumát a kutatás, a szabványosítás, az IT-biztonság, a gyártószervezetek, a jogi keretfeltételek és a munkavállalói képesítés fejlesztésére.

Németországban továbbra is jelentős problémát okoz a beruházási hajlandóság hiánya, amit világosan jelez, hogy a gépek iránti külföldi kereslet maga mögött hagyta a belföldi igényeket. A befektetési hajlam növeléséhez nagyobb politikai bátorságra van szükség. A gépipar két javaslatot is kidolgozott a németországi beruházások előmozdítására – az amortizáció degresszív módszerrel történő számításának visszahozása, ill. a kutatási tevékenység adókedvezménnyel történő segítése – amely reményeik szerint hamarosan politikai döntésekben is testet ölt.

www.vdma.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek