Magas, de nem teljesíthetetlen elvárások

Magas vezetésű szállítószalaggal növelhető a rendszer áteresztőképessége

2018. augusztus 30., csütörtök, 06:00

Címkék: anyagmozgatás csomagol élelmiszeripar Flexlink konvejor konvejorrendszer szállítószalag tej tejgyár tejipar

A Gefleorten számára a fogyasztókhoz és a gazdálkodókhoz számított közelség jelenti a versenyelőnyt. A megszerzett bizalom fenntartása érdekében azonban döntő fontosságú, hogy a lehető legjobb termékeket szállítsák. Az automatizált termelési folyamatokba történő beruházás növelte a termelékenységet, a gyártást pedig rugalmasabbá és költséghatékonyabbá tette.

Gefleorten – közel a természethez 1933 óta

A száz helyi tejtermelő által birtokolt Gefleorten Tejipari Szövetség Svédország egyik legrégebbi és legkisebb tejipari vállalata. A Gefleorten továbbra is a kisipari termelési módszerekben hisz, és közel áll a fogyasztókhoz. A BRC Global Standards élelmiszerbiztonsági tanúsítvánnyal rendelkező üzem friss tejtermékeket, így például tejet, aludttejet, joghurtot és krémes termékeket állít elő. A tanúsítvány értelmében a minőségirányítási rendszert évente egyszer egy független fél felülvizsgálja, így biztosítva a lehető legjobb termékminőséget. A Gefleorten célja az, hogy természetes választás legyen az ügyfelek számára.

Megnövelt gyártóterület és jobb higiéniai feltételek

A Gefleorten meg akarta újítani régi és kopott szállítórendszerét, és egy higiénikusabb rendszerrel kívánta azt felváltani. Elgondolkoztak a szállítószalagok elhelyezkedésének megváltoztatásán is, mert a padlón futó rendszer túl sok helyet foglalt el az eleve korlátozott üzemterületből. A beruházástól azt várták, hogy alapterületet nyerjenek, és rugalmasabbá tegyék az egész gyártási folyamatot. Fontos szempont volt az is, hogy a szerelés rövid időt vegyen igénybe, egyetlen hétvége alatt kellett azt elvégezni, mert a gyártás a hét minden napján folyik.

Együttműködés és gondos tervezés

Az ügyfél igényeinek megértéséhez a FlexLink világos kommunikációt folytatott a megrendelővel a beruházás egésze során. A FlexLink által szállított automatizált termelési megoldásban a konvejort a magasban vezették el, hogy teljesítsék a helyigényre vonatkozó elvárásokat. A rendszer teljes rugalmasságot biztosított a töltőállomások és a csomagológépek közötti mozgáshoz. A rugalmasságnak köszönhetően a munkatársak választani tudnak, hogy melyik csomagológépet melyik töltőállomáshoz csatlakoztassák. Erre azért volt szükség, mert a piaci igények kielégítése érdekében a csatlakozásokat gyakran kell módosítani. A kocsik, ládák és tokok csak néhány példát jelentenek a számos csomagolási alternatívából.

A kivitelezésre szánt rövid időkeret miatt a FlexLink előre megkezdte a mennyezeten futó szállítószalagok összeszerelését. Amikor eljött az ideje a szállítószalagok telepítésének, már minden a helyén volt, és a megvalósítás az ütemterv szerint mehetett végbe. A mennyezeten futó konvejorok összeszerelése során a legnagyobb kihívást a szellőzők, csövek és pillérek miatti helyszűke jelentette. Az előkészítés, a tervezés és a kommunikáció kulcsfontosságú volt a telepítés sikere szempontjából.

„A FlexLinkkel rendkívül jól alakult a kommunikáció a projekt során – mondta Jonas Stiegenberg, a Gefleorten műszaki igazgatója. – Nagyon jó döntésnek bizonyult, hogy rájuk esett a választásunk.”

A szállítószalagok megemelése nagyobb rugalmasságot eredményezett a tejüzemben

A magas vezetésű szállítószalagokkal a gyártócsarnok nyitottabb és hozzáférhetőbb lett. Ez lehetővé tette egy újabb töltőállomás üzembe helyezését, ami hozzájárult a gyár termelési kapacitásának növeléséhez. „A beruházástól azt vártuk, hogy helyet nyerjünk, és ez így is történt – jelentette ki Jonas Stiegenberg, a Gefleorten műszaki igazgatója. – A szállítószalagok szinteltolása nagyon látványos egy ilyen szűk gyártóterületen. A rendelkezésre álló alapterület még a vártnál is nagyobb mértékben növekedett. Mivel a munkatársak könnyedén tudnak mozogni az üzemben, rengeteg időt takarítunk meg az egyes műveletek során. Emellett további gépeket is el tudtunk helyezni az üzemben.”

Az új szállítószalag-rendszer üzembe helyezésével a termelékenység növelésével párhuzamosan a karbantartási költségek is csökkentek, hiszen az új rendszer minimális kopás mellett működik. Mindez jelentősen hozzájárult a nagyobb megbízhatósághoz és a hatékonyabb tisztítási folyamathoz. Bár a Gefleorten kis tejüzemnek számít, a fejlesztések lehetőséget adtak a vállalatnak arra, hogy megőrizze pozícióit az élelmiszerboltok tejpultjaiban.

Patrick Djerf

www.flexlink.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek