Flexibilis raklapozó az élelmiszeriparban

2019. március 01., péntek, 17:18

Címkék: anyagmozgatás élelmiszeripar ipari robot KR Quantec KUKA Robotics robot robotika

KUKA KR QUANTEC robot raklapozza a bajorkolbász-konzerveket a Fleischwerke Zimmermann-nál, ahol is az volt a cél, hogy a robot felgyorsítsa a csomagolási folyamatot és levegye a dolgozók válláról a nehéz fizikai munka terhét.

A raklapozást a cég korábban manuálisan végezte, ami ergonómiai szempontból nem volt megfelelő a dolgozók számára. A belső logisztika optimalizálása érdekében ezért egy KUKA KR 12 R3200 PA típusú raklapozót integráltak a folyamatukba.

Kihívás volt, hogy a raklapozónak képesnek kell lennie rugalmasan kezelni a formájuk és méretük tekintetében igen változatos termékeket. A multifunkcionális megfogóval ellátott KR QUANTEC robotnak összesen 48 különböző csomagolásminta és csomagtípus kombinációját kell a raklapra helyeznie. További kihívás volt az esetlegesen fellépő üzemzavarokra irányuló megbízható hibastratégia kidolgozása – például mit kell tenni, ha megsérül, feldől vagy károsodik egy adott doboz.

 

 

A folyamatot végül a következő lépésekből építették fel: Első lépésként a KR QUANTEC robot Euro-raklapokat és kartondobozokat szállít a munkaterületére. Ezután a bajorkolbász-konzervek szállítószalagra kerülnek. A raklapozórobot megfogja a dobozokat és felrakodja azokat egy raklapra. Ha tele rakodta őket, végül továbbítja azokat.

A középvállalkozás számára igen komoly siker volt az automatizálás mértékének növelése, aminek következtében jelentősen csökkent az elhajlás vagy eldeformálódás következtében keletkező selejt, továbbá sikerült tehermentesítenie a dolgozókat is.

www.kuka.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek