Az élelmiszer-higiénia építőkövei

Miért kulcsfontosságú az élelmiszer-biztonság szempontjából a higiénikus csapágykivitel?

2017. április 04., kedd, 06:00

Címkék: csapágy élelmiszerbiztonság élelmiszeripar higiénia konvejor konvejorrendszer SKF szállítószalag

A berendezések higiénikus kivitelére helyezett hangsúly fontos szerepet játszhat az élelmiszer-biztonság szabályozásában az élelmiszeripari termékek előállítása során. Azonban ha ezt túl tágan értelmezzük, és nem fordítunk elég figyelmet a rendszer alkatrészeinek higiénikus kivitelére, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a csapágyak belsejében megtelepedett baktériumok elszaporodjanak.

A higiéniai tervezésnél kifejezetten azt vizsgáljuk, hogy az egyes problémák – például a korrózió, a kenőanyag-szivárgás, a tisztítás és az önszárítás – hogyan befolyásolják hátrányosan az élelmiszer-biztonságot, majd a tervezési elvek alkalmazásával megoldjuk a problémát. Lényegében ez egy célorientált és speciális szabályok mentén alkalmazott tervezési filozófia. Ahogyan az ergonómiai tervezés nagy figyelmet fordít a termékek felhasználóinak fizikai szükségleteire, a higiéniai tervezés kifejezetten az élelmiszer-szennyeződés megelőzésére irányuló kérdésekre összpontosít.

A berendezések gyártóit, élelmiszeripari vállalatokat és kutatóintézeteket is a tagjai között tudó Európai Higiéniai Mérnöki Tervező Csoport (EHEDG) célja, hogy a higiéniai tervezésre és kivitelezésre vonatkozó szabályozások pontosításával és szigorításával elősegítse az élelmiszer-biztonság színvonalának javítását. Az EHEDG 2016 novemberében Dániában tartotta a kétévenként megrendezésre kerülő világkongresszusát. Az eseményen az SKF – aki 2006 óta tagja a szervezetnek – hangsúlyozta, hogy már hosszú ideje alkalmazza ezeket a tervezési elveket.

Tervezési elvek – a csapágyalkatrészek helytelen megítélése

Általánosságban elmondható, hogy az EHEDG-irányelvek olyan területnek tartják a csapágyakat, ahova könnyen bekerülhetnek az élelmiszer-részecskék és a víz, és ezért potenciális melegágyai a baktériumoknak. A javaslat: a csapágyakat távol kell tartani az élelmiszeripari termékekkel érintkező felületektől.

Pontosan ezt tartalmazzák az élelmiszeripari szállítószalagok higiéniai tervezésére vonatkozó legutóbbi irányelvek is, ahol a biztonságos élelmiszer-feldolgozást illetően az EHEDG a főbb kihívást jelentő feladatok közül kettőt emel ki: hogyan lehet elkerülni a nem megfelelően kialakított feldolgozó berendezések miatt bekövetkező élelmiszer-szennyeződést, és hogyan lehetne növelni az élelmiszer-biztonságot a tisztítási és higiénikus gyártási folyamatok működési költségeinek növelése nélkül. A teljes rendszer higiéniai tervezése során a csapágyakra és csapágyegységekre következetesen kevés figyelmet fordítanak még abban az esetben is, ha a rendszerek és a főbb gépegységek – például a szállítószalagok – tervezésekor a higiéniai szempontok kiemelt hangsúlyt kapnak. 

Azonban a csapágyak gyakran az élelmiszerek közelében működnek – még ha nem is érintkeznek közvetlenül az élelmiszerzónával –, és a nagynyomású vízzel vagy száraz eljárással való tisztításuk kockázati tényezőt jelent arra nézve, hogy a baktériumok – amennyiben jelen vannak – bekerülnek a levegőbe, és beszennyezhetik az élelmiszereket.

A szennyeződés kockázatának minimálisra csökkentése érdekében a csapágyak tervezése során kulcsfontosságú a higiéniai tervezési szempontok figyelembevétele. A higiéniai tervezés egyik legfontosabb alapelve a hatékony és egyszerű tisztíthatóság. Ez könnyen érthető, de a gyakorlatban a csapágyak és csapágyegységek esetében sokszor nehezen kivitelezhető. Először is a termékeket nem korrozív és nem porózus anyagokból kell gyártani, például rozsdamentes acélból vagy kompozitanyagokból, valamint jól tisztítható geometriával kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi a víz elvezetését, ezáltal az önszárítást. A csapágyegységeket teljesen fel kell tölteni kenőzsírral, így kiküszöbölhető a kórokozók szaporodását lehetővé tévő üregek jelenléte.

A felhasznált anyagoknak – például az elasztomereknek, a kompozitoknak és a kenőanyagoknak – meg kell felelniük az élelmiszer-biztonsági irányelveknek és rendeleteknek. Üzemelés közben minden esetben meg kell akadályozni a kenőanyag-szivárgást, mert az potenciális veszélyeztető tényező az élelmiszer-biztonságra nézve.

Ideális esetben a csapágyegységeket hatékony burkolattal kell ellátni, amely megakadályozza a szennyeződések és a tisztítószerek bejutását a csapágyegységek üregeibe, és ugyanakkor lehetővé teszi a szemrevételezéssel történő gyakori vizsgálatot.

A higiéniai tervezés ezenfelül az alábbi területeket érinti:

  • a fém a fémmel történő érintkezés elkerülése az egység alkatrészei között, valamint az egységek és a kapcsolódó felületek között;
  • az újrakenés elkerülése, amennyire csak lehetséges;
  • magas üzemi élettartam elérése a nagy igénybevételt jelentő működési körülmények és tisztítási eljárások ellenére.

A higiéniai tervezést a teljes élelmiszer-feldolgozó és -csomagoló gépsorra alkalmazzák. Azonban az általános kockázati stratégia fejlesztését csak kifejezetten az egyik legproblematikusabb alkatrészre – a csapágyra – történő odafigyeléssel lehet elérni.

www.skf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek