Olcsó ajánlatnak híg a leve?

Új közbeszerzési szabályokat alkotott az Európai Parlament

2014. január 16., csütörtök, 07:29

Címkék: eu innováció közbeszerzés legolcsóbb ár megoldás pályázat szabály tender változás

Az új szabályok véget vetnek a legolcsóbb ár uralmának, és innovatív megoldásokra is lehet közbeszerzést kiírni - közölte a január 15-én elfogadott új közbeszerzési szabályokról az Európai Parlament tájékoztatási irodája.

A "gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" kritériumának bevezetésével, a pályázatot kiírók - a beszerzések során - az ajánlati ár és az életciklus-költség mellett nagyobb hangsúlyt fektethetnek a minőségre, a környezetvédelmi szempontokra és a szociális megfontolásokra - áll a közleményben. Az új feltétel véget vet az értékelésnél a legalacsonyabb ár uralmának.

Itthon sem ismeretlen

A magyar közbeszerzési törvény jelenleg is ismeri az összességében legelőnyösebb ajánlat fogalmát: az ajánlatkérő meghatározza az értékelendő kritériumokat, azokat pontozza, majd az egyes kritériumok pontértékét megszorozza azok súly-számaival. Az összesítésben legtöbb pontszámot elért ajánlat lesz a nyertes.

Felhívás megoldásra

A parlament egy teljesen új eljárást vezetett be annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel szülessenek innovatív megoldások a közbeszerzési eljárások során. Így az állami, önkormányzati szervek konkrét feladat megoldására írják majd ki a tendert anélkül, hogy a pontos megoldást leírnák. Ennek következtében a pályázat kiírója és a pályázó közösen innovatív megoldásokat dolgozhat ki.

Kisebb adminisztrációs teher

Az új szabályok szerint csak a nyertes pályázónak kell majd bemutatnia a különféle igazolások eredeti dokumentumait. Így több mint 80 százalékkal csökken a pályázók adminisztrációs terhe. Az új szabályok a tenderek feldarabolását is ösztönzik, így a kisebb vállalatok is sikerrel pályázhatnak a jövőben.

Szigor a nagyon olcsóval szemben

A mostani szabályozás szigorítja a kirívóan alacsony árú pályázatokra vonatkozó előírásokat is. Az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában történő közzététel után húsz nappal lép hatályba. Ezt követően a tagállamoknak két év áll rendelkezésükre az új szabályok átvételére.


(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek