Biztonságos élelmiszergyártás

Korrózióálló csapágyak a legszigorúbb élelmiszeripari szabványokhoz

2016. június 07., kedd, 06:00

Címkék: csapágy élelmiszer-biztonság élelmiszeripar élelmiszeripari technológia golyóscsapágy HACCP kenőanyag SKF

Az SKF az élelmiszeripari szabványoknak megfelelő új csapágysorozatot mutatott be, amelynek segítségével minimálisra csökkenthető az élelmiszer-szennyezés és az ehhez kapcsolódó termékvisszahívások kockázata.

Az SKF Food Line mélyhornyú rozsdamentes golyóscsapágyak új termékcsaládja (VP311) megfelel az élelmiszeripar két legfontosabb követelményének:

  • A tömítések az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszeripari Minisztériuma (FDA), valamint az Európai Közösség (EK) által előírt követelményeknek* megfelelő szintetikus gumiból készülnek, amelynek kék színe megkönnyíti a csapágyak felismerését sérülés esetén.
  • A szokásos élelmiszeripari körülményeknek megfelelő, kiváló minőségű kenőzsír az NSF/H1 kategóriába** van bejegyezve.

A Food Line termékcsaládhoz 19 különböző szabványos méretű, 8–40 mm átmérőjű mélyhornyú golyóscsapágy tartozik az SKF széles választékából.

„A kék tömítést és a kenőanyagot is kifejezetten az élelmiszeripari alkalmazásokhoz fejlesztettük ki – nyilatkozta David Oliver, az SKF európai élelmiszeripari szegmensért felelős igazgatója. – Az egész csapágy megfelel az élelmiszer-termelési rendszerek és szabályozások legszigorúbb szabványainak. Ezek a termékeink egyedi megoldásnak számítanak, az SKF egyik versenytársának kínálatában sem található olyan teljes csomag, amely élelmiszeripari besorolású kenőzsírt, valamint az FDA és az EK minősítésével rendelkező kék színű tömítést is tartalmaz a mélyhornyú rozsdamentes csapágyak választékában.”

Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek, mint például a HACCP, kiemelt fontosságúnak tartják a biztonságos élelmiszer-termelést. Ez azt jelenti, hogy a termelésben használt összetevőknek élelmiszeripari szempontból biztonságosnak vagy észlelhetőnek kell lenniük. Számos élelmiszeripari termék visszahívása a kemény vagy éles tárgyak valószínű jelenlétére vezethető vissza, ezért az élelmiszer-biztonság és az észlelhetőség kiemelt fontosságú minden olyan összetevő esetében, amely az élelmiszerforrás közelében működik. Ugyanez érvényes a kenőanyagokra is, ezért egyre gyakrabban alkalmazott megoldás az élelmiszeripari minősítésű kenőanyagok használata az egész üzemben, amivel kiküszöbölhető annak veszélye, hogy nem élelmiszeripari kenőanyag kerül egy kritikus fontosságú alkatrészre.

Az SKF mélyhornyú rozsdamentes golyóscsapágyai nagyfokú ellenállást mutatnak a korrózióval szemben, így el tudják viselni az élelmiszeriparban alkalmazott agresszív lemosási eljárások hatását. Ezt a célt szolgálja a speciális tömítés, amely megakadályozza a kenőanyag kijutását a csapágyból, valamint a lemosáshoz használt folyadék bejutását a csapágyba.

www.skf.com


* FDA 21CFR 177.2600 szakasz, amely az élelmiszerek előállításához, gyártásához, tartósításához, feldolgozásához, előkészítéséhez, kezeléséhez, csomagolásához, szállításához és tárolásához alkalmazott, ismétlődő felhasználásra szánt gumi alkatrészekkel foglalkozik. EK-megfelelőség a 3-as kategóriába sorolt anyagokra vonatkozó XXI-es német BfR-ajánlás általános migrációs követelményei esetében.

** Az NSF által a H1 kategóriába sorolt kenőanyag (olyan kenőanyag, amelynek használata során elfogadható az élelmiszerrel történő véletlen érintkezése a feldolgozási területen és annak közelében). Az NSF általi bejegyzés megerősíti, hogy a kenőanyag megfelel az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszeripari Minisztériuma által kiadott irányelvek 21 CFR 178.3570 szakaszában foglalt követelményeknek.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek