Az élelmiszer-biztonság proaktív megközelítése

Az SKF a forradalmi Food Line golyóscsapágy-egységekkel új normát állít fel a higiénikus kivitelek tekintetében

2019. február 05., kedd, 15:42

Címkék: csapágy élelmiszercsomagolás élelmiszeripar higiénia SKF

Az innovatív golyóscsapágy-egységek bővítik a higiénikus kivitel adta lehetőségeket, ugyanakkor csökkentik a karbantartási költségeket, valamint a korábbiaknál nagyobb megbízhatóságot és magasabb szintű fenntarthatóságot biztosítanak az élelmiszeripari vállalatok számára.

Az élelmiszer-biztonság proaktív megközelítésének tökéletesítésére törekvő vállalatokkal együttműködve az SKF kifejlesztette a Kék termékcsaládba tartozó új Food Line élelmiszeripari golyóscsapágy-egységeket, amelyek magasabb szintre emelik az élelmiszer-feldolgozó berendezésekben található csapágyegységek alkatrészeinek higiénikus kialakítására vonatkozó gondolkodásmódot.


2012 óta az élelmiszeripar és az italgyártás területén nagymértékben emelkedett a termékvisszahívások száma - az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) által elrendelt termékvisszahívások 92,7%-os, az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) által elrendeltek pedig 83,4%-os növekedést mutatnak.1 Ezen idő alatt az FDA legjelentősebb élelmiszer-visszahívásainak 75%-ára a bakteriális eredetű szennyeződések és a nem feltüntetett allergén anyagok miatt került sor.2 A termékvisszahívások növekvő számát figyelembe véve nem meglepő, hogy a proaktív élelmiszerbiztonság elsődleges szemponttá vált az élelmiszeripar és italgyártás területén dolgozó döntéshozók számára. Bár az élelmiszerbiztonság tágabb megközelítése prioritást élvez, a szennyeződésekkel kapcsolatos kockázatok vizsgálatára alkatrészszinten nem került sor - mint ahogy az erre vonatkozó megoldások kidolgozására sem.

„A vállalatok az élelmiszerek védelme érdekében különféle biztonsági eljárásokat vezetnek be. Az ilyen intézkedések közé tartozhatnak például a kézmosásra felszólító feliratok kihelyezése, vagy a higiénikus kialakítású ’élelmiszeripari minősítésű’ gépek beszerzése.” - mondta Victoria van Camp, az SKF Innovációs és üzletfejlesztési osztályának műszaki igazgatója és elnöke. A probléma az, hogy a csapágyak hagyományos újrakenése, lemosása és száraz tisztítása valójában rejtett eszközként szolgálhat a szennyezőanyagok szállításához és szaporodásához a levegőben lévő permetcseppek, a szennyvíz vagy a szennyezett kenőzsír útján.”

Nézze meg a videót, amelyben bemutatjuk, hogy a baktériumok hogyan juthatnak be a csapágyakba, és hogyan terjednek el a tisztítási eljárások következtében.

„Az ilyen típusú élelmiszerbiztonsági kockázatok megszüntetéséhez más megközelítést kell alkalmazni a higiénikus kivitelre vonatkozóan, és a Kék termékcsaládba tartozó Food Line golyóscsapágyak kivitele pontosan ezt biztosítja.” - foglalta össze Victoria van Camp.

A Kék termékcsaládba tartozó SKF Food Line élelmiszeripari golyóscsapágy-egységeket az alapoktól kezdve, alkatrészről alkatrészre fejlesztették ki, kifejezetten a higiénia fokozása és az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében.

Az innovatív tömítőrendszernek, a nagy teljesítményű csapágyzsírnak, valamint az egység tökéletes tömítőképességének köszönhetően az SKF Food Line golyóscsapágyak kiváló teljesítményt nyújtanak. Nézze meg, mi áll az innováció hátterében.

Ez azt jelenti, hogy az OEM vállalatok a tartósabb, újrakenést nem igénylő és kiválóan tisztítható csapágyegységekkel továbbfejleszthetik az élelmiszer-feldolgozó berendezéseik teljesítményét és higiéniai szintjét.

Ennek eredményeként az élelmiszer- és italgyártó vállalatok csökkenthetik az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szükségtelen kockázatokat. A csapágyegységek higiénikus kialakítása csökkenti a baktériumok felhalmozódását a nehezen tisztítható területeken, és minimalizálja a baktériumok elterjedésének kockázatát a tisztítás során.

Továbbá ezekkel a csapágyegységekkel növelhető a berendezések üzemideje - mivel a csapágyegységek nem igényelnek újrakenést, nincs szükség arra, hogy a kenés miatt leállítsák a berendezést, és kevesebb időre van szükség a felesleges csapágyzsír tisztításához - ezért csökken az állásidő és maximálisan kihasználható a termelési kapacitás.

A Kék termékcsalád alkalmazásával megszüntethetők az újrakenésre fordított költségek és csökkenthető a csapágycserék gyakorisága - mivel a csapágyegységek nem igényelnek újrakenést és kiváló teljesítményt nyújtanak a kihívást jelentő élelmiszeripari környezetben is, a vállalatok megtakaríthatják az újrakenéshez szükséges anyag- és munkaerőköltségeket, és mivel a csapágyakat ritkábban kell cserélni, így a csapágycsere költségeit is.

És mindez a környezetszennyezés csökkenéséhez vezet - A tisztításhoz kevesebb meleg vízre van szükség, kevesebb kenőzsír kerül a szennyvízhálózatba, az alkatrészek 100%-ban újra- vagy energetikailag hasznosíthatók, így a vállalatok előtérbe helyezhetik a megelőző környezetvédelmi gyakorlatokat a megsemmisítés-orientált gyakorlattal szemben.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a Kék termékcsaládba tartozó SKF Food Line golyóscsapágy-egységek hogyan segíthetik a vállalatokat a higiénikus kivitelre vonatkozó szemléletmód továbbfejlesztésében, valamint az élelmiszer-biztonságra, a teljesítményre, a költségekre és a fenntarthatóságra irányuló célkitűzések elérésében, látogasson el ide.

1 Food Safety Tech Staff, „Az FDA élelmiszeripari termékvisszahívásainak száma közel 93%-kal nőtt 2012 óta”, Food Safety Tech, 2018. február 16.

2 Stericycle, “Termékvisszahívási Index,” Q4 2017.

www.skf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek