A csapos közbeszól

Hálózatba kötött sörtartályok űzik el a vendéglősök és a sörfőzdék rosszkedvét

2017. április 06., csütörtök, 06:00

Címkék: élelmiszeripar folyamatadatok folyamatirányítás italgyártás Keller M2M M2M-technológia mérés méréstechnika nyomásérzékelés nyomásmérés nyomásmérő

Az intelligens nyomásérzékelők, a mobiltelefon-hálózat és az internet együtt biztosítják a kiürült sörtartályok időben történő újratöltését. A rendszer a vendéglősök és a sörfőzdék vezetői számára is megszünteti a sürgős hétvégi utazások szükségességét.

Minden vendéglős szereti a meleg nyári időjárást és a szomjas vándorokat. De ha az idő őszbe fordul, nehéz megmondani, hogy mennyi éltető nedű maradt a pincében tárolt söröshordókban. A bizonytalanság könnyen sürgős hétvégi rendelésfeladásokhoz vezethet.

A nagyobb sörözők általában két, egyenként 500–1 000 literes sörtartályt tartanak a hűvös pincében, amelyeket rendszerint kéthetente töltenek újra. Ha az egyik tartály kiürül, a rendszer átvált a másik használatára. A sörtartályok ellenőrzése korábban a személyzet mindennapi feladatkörébe tartozott, de gyakran előfordult, hogy ezek az ellenőrzések felületesen vagy egyáltalán nem kerültek elvégzésre. Az intelligens M2M (machine-to-machine) rendszerek nemcsak a vendéglősök életét könnyítik meg, hanem a sörfőzdék hatékonyságnövelésében és költségoptimalizálásában is segítenek. A pincében és a sörfőzdében elhelyezett mérőeszközök automatizált információcseréje az internet és a svájci Swisscom mobiltelefon-hálózat segítségével jött létre. Az M2M-megoldások megakadályozzák a hibás rendelésfeladást, lehetővé teszik a szállítási útvonalak optimalizálását és – ami a legfontosabb – mindig friss sört biztosítanak a vendégek számára.

Összefogás a hálózatosított sörkultúráért

Autonóm mérőrendszerek már jó ideje léteznek. Bár az adatokat sok éve rögzítik már az adatgyűjtők, a valós idejű adatok sokáig nem álltak rendelkezésre. A mobiltelefon-hálózatok és az internet azonban napjainkban már szinte bárhol és bármikor elérhetők, ami teljesen új lehetőségeket nyit meg a logisztika hatékonyságának növelésében is. A feldschlösscheni sörgyár, a Swisscom és KELLER AG für Druckmesstechnik közösen használta ki az új technológiai lehetőségeket.

A Swisscom és a KELLER már korábban is több sikeres projektben működtek együtt. A Swiss1Mobile M2M-partnerrel együtt a Swisscom fejlesztette ki azt a „myBeer” alkalmazást, ami „Mobilitás” kategóriában nyert díjat a nemzetközi IoT/M2M Innovation World Cupon.

350 ügyfél használja rendeléskor a myBeert

A feldschlösscheni sörfőzde már több mint 350 svájci ügyfelével együtt használja az M2M-technológiát. A KELLER szenzorok nyomásméréssel határozzák meg a sörtartályok töltöttségi szintjét és hőmérsékletét, az adatok pedig az M2M-technológia és a myBeer alkalmazás segítségével kerülnek szinkronizálásra.

A söröző vezetője gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti a rendszert és a töltöttségi szintet egy tableten vagy okostelefonon. Az alkalmazás felismeri, ha kimerülőben van a sörtartalék, és automatikusan új rendelést küld a sörfőzdébe. A söröző vezetőjének csak jóvá kell hagynia a megrendelés a tableten vagy okostelefonon, és az utánpótlás már útra is kel. Feldschlösschen a tervezés optimalizálására használja fel a generált adatfolyamot. Az adatokat a Swisscom a legszigorúbb biztonsági feltételeknek megfelelő adatközpontja tárolja.

„MyBeer” alkalmazás

Költségcsökkentés szinkronizált adatforgalommal

Nemcsak a vendéglők tulajdonosai nyernek a megoldással, hanem a sörfőzde is. Az M2M-technológia egyben azt is szavatolja, hogy a megrendelésfelvételbe sem csúsznak be hibák. Évente több ezer kilométernyi sürgős szállítást tesz feleslegessé, ami már CO2-kibocsátásban is jelentős megtakarítást jelent.

További költségmegtakarítást okoz, hogy az adatátvitel költsége minimálisnak mondható ahhoz képest, amikor a személyzet olvasta le az adatokat. A mobil-adatátvitellel felvértezett rendszer költsége alig magasabb, mint egy olyan rendszeré, amely csak visszamenőlegesen teszi lehetővé a fogyási adatok vizsgálatát.

Állandó adatátvitel a tartálytól az alkalmazásig

A tartály tartalmát belül az RS485 digitális interfésszel felszerelt két X-line nyomásérzékelő méri. A tartályban megközelítőleg 2 bar nyomás uralkodik, ennyi kell ahhoz, hogy a folyékony kenyér a sörcsaphoz jusson. A két nyomásérzékelő egyike a tartály tetején, a kompresszorbemenetnél, a másik az alsó kimenetnél, a felszálló ág visszacsapó szelepénél került telepítésre. A töltöttségi szint a két szenzor által mért nyomáskülönbségből kerül meghatározásra, a sör és a tartály paramétereinek beszámításával.

A tartályban elhelyezett nyomásérzékelők egy integrált mobilkommunikációs modult tartalmazó dobozhoz csatlakoznak. A műszer rendszeres időközönként rögzíti a szenzorok által mért adatokat, és GPRS- (General Packet Radio Service) technológiával továbbítja azokat a Swisscom FTP szerverére olyan információkkal kiegészítve, mint például az antenna vételi minősége, a modul és a szenzorok tápfeszültsége, a sör hőmérséklete stb. Az adatokat ezután a myBeer alkalmazás értelmezi, dolgozza fel és hagyja jóvá.

A myBeer rendelési folyamat diagramja

A modul és az érzékelők tápellátását hálózati adapter biztosítja. Áramkimaradás esetén egy tartalék akkumulátor biztosít néhány napos, esetleg hetes működést. Ilyen esetekben a rendszer automatikusan figyelmeztető jelzést küld.

Meghatározó tényező a tartály hőmérséklete is, ami döntő fontosságú az aromák eltarthatósága szempontjából. A hőmérsékleti adatok tehát hatékony minőség indikátorként is használhatók.

A GSM-2 – egy sokoldalú távadatátviteli egység

A KELLER hasonló rendszereket használ a fűtőolajtartályok vagy a talajvíz vizsgálata esetében is. A GSM-2 olyan területeken is alkalmazható, ahol nincs lehetőség hálózati áramellátásra, vagy nem lehet vezetékeket használni. Ilyen alkalmazások például a járműveken elhelyezett tartályok, az építési területek vagy a talaj- és szennyvízszint mérése. Az akkumulátor élettartama függ a mérési és adatátviteli gyakoriságtól, de akár tíz évig is terjedhet.

Más alkalmazásokban applikáció helyett a KELLER ingyenes, felhasználóbarát „GSM-2-DataManager” szoftvere képezi a mérési rendszer szívét. A szoftver összegyűjti és ellenőrzi a mérési adatokat, felügyeli a mérőállomásokat, és megjeleníti a mért adatokat, vagy automatikusan feldolgozza azokat.

A GSM-2 mérőrendszer diagramja

A GSM-2 rendszerben az e-mailben, FTP-n keresztül vagy SMS-ben küldött adatok folyamatosan olvasódnak be a DataManager szoftverbe és tárolódnak el a MySQL adatbázisban. A felhasználó egyetlen pillantással ellenőrizheti, hogy minden mérőállomás megfelelően végzi-e a dolgát. Amennyiben hiba történik – például hiányzik egy mérési adat –, az megjelenik a képernyőn, és a megnevezett személy SMS-ben, e-mailben, vagy FTP-n keresztül értesítést is kap. A rendszer átalakítja a mért adatokat a mérési hely által megkívánt fizikai változóra, és diagram formában jeleníti meg azokat. A mérési pontok pozíciói térképen is megjelennek.

A technológia sokoldalúságának egyik forrása a 30X sorozat magas fokú, 0,05%-os pontossága, ami a legkisebb változások automatikus nyomon követését is lehetővé teszi. A rendszer előnyei a nyomásszenzorok és az adatátvitel kombinációjával aknázhatók ki maximális mértékben.

www.keller-druck.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek