Hatékony adatkezelés az élelmiszeriparban

2020. június 30., kedd, 06:05

Címkék: adatkezelés adattárolás CAD/CAM/PLM digitális adatkezelés digitalizálás élelmiszeripar Enterprise Group ipar 4.0 plm teamcenter

A termelési hatékonyság növelése napjainkban kulcsfontosságú a költségcsökkentés és a versenyképesség szempontjából. A termelékenység fejlesztése azonban már nemcsak új gyártóberendezések vásárlásával, hanem folyamatfejlesztéssel, sőt a gyártási és tervezési adatok megfelelő felhasználásával is elérhető. Minderre pedig az olyan gyors reagálású szektorokban, mint az élelmiszeripar, fokozott figyelmet kell fordítanunk.

A megfelelő eljárások kidolgozásával és a rendelkezésre álló eszközök jobb felhasználásával gyors eredmények érhetők el, komolyabb beruházási költségek nélkül is. Ha pedig ennél többre van szükség, érdemes az adatokban rejlő lehetőségeket kihasználva, valamint a kommunikáció és a dokumentumkezelés egyszerűsítésével egy vállalatra szabható PLM (Product Lifecycle Management – Termékéletciklus Menedzsment) rendszert választani.

Gyártási és tervezési adatok a termelésben

A tervezési és termelési adatok felhasználását megnehezíti a vállalaton belül alkalmazott rendszerek és kezelési megoldások sokfélesége. Amennyiben az egyes osztályok eltérő szoftvereket, vagy adathordozókat használnak, számolnunk kell az adatok konvertálásának időszükségletével is, amikor a folyamat időtartamát kalkuláljuk. Ez nemcsak komplex modellek esetén lehet jelentős, hanem akkor is, amikor a termelésben mért paramétereket kívánjuk a termékfejlesztésben újra felhasználni.

Mindez az élelmiszeripar számára lehetőséget jelent a folyamatok gyorsítására. A szektorban ugyanis rövid innovációs és fejlesztési ciklussal dolgoznak a vállalatok: egy-egy termék piacra kerülési ideje behatárolt, ráadásul nagyon erős versenyben kell újat mutatniuk a vásárlóknak. Így, ha ezen a területen hatékony fejlesztésekre fókuszálnak a cégek, hosszútávon biztosíthatják előnyüket a piacon.

Nem csak számok

Mindazon paraméterek és termékjellemzők, amelyek a tervezés és a gyártás során felhalmozódnak, értékes információkká válhatnak a fejlesztésben, megfelelő kezelés és feldolgozás mellett. Amennyiben a vállalatok jól használják ki az ezekben rejlő potenciált, versenyelőnyt kovácsolhatnak. A digitalizáció és az Ipar 4.0 világában pedig ehhez minden eszköz rendelkezésükre áll, kezdve a mérőeszközöktől, a folyamatfelügyeletet biztosító intelligens rendszereken át egészen az adattárolási kellékeiig. Azonban önmagukban a gyűjtött és tárolt adatok még nem elegendők, valódi értékké csak a megfelelő felhasználás esetén válhatnak.

A termelésben kezelt adatok közé sorolhatók a rendeléseket, az alapanyagokat, a félkész és előre feldolgozott termékeket, valamint a késztermékeket azonosító és jellemző paraméterek. Az élelmiszeriparban pedig mind a minőségbiztosítás, mind az azonosítás megköveteli, hogy ezeket jól követhető, áttekinthető módon tároljuk.

Előny a termelésben: hatékonyabb adatkezelés

Azon túl, hogy a transzparens adatkezelés követelmény az élelmiszeriparban, a vállalaton belüli folyamatok egyszerűsítése valódi versenyelőnnyé válhat. Ehhez pedig ma már minden szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, ráadásul a megfelelő rendszerek bevezetése nem igényel költséges eszközberuházást vagy hosszadalmas átállási folyamatot.

A PLM rendszerek ugyanis jól implementálható megoldást jelentenek. Használatuk egyszerűen elsajátítható, telepítésüket követően a dokumentum- , terv- és adatkezelés jelentősen egyszerűsödik. A termékfejlesztés és a specifikációkezelés pedig nemcsak az élelmiszeripari nagyvállalatoknál válhat így jelentősen könnyebbé: a kisebb- és középvállalatok számára is időmegtakarítást jelent a megfelelő rendszerek bevezetése és alkalmazása.

A korábban alkalmazott sokféle megoldás és rendszer helyett így egy közös helyen tárolhatók a cég dokumentumai és a fejlesztésben szükséges adatok. A könnyebb kereshetőség, a jobb azonosíthatóság, az elérési út rövidülése pedig csak néhány azon előnyök közül, amelyek mind hozzájárulnak a termelési és fejlesztési adatok fejlesztésben való felhasználásának egyszerűsítéséhez. Tehát a termék teljes életciklusa – a tervezés indulásától a fejlesztésen át akár a használat vagy fogyasztás során – monitorozható, minden szükséges adat és dokumentum egy helyen megtalálható.

Testreszabható megoldások

A PLM rendszerek valódi előnyei már a klasszikus adatkezelési és verziókövetési feladatokban is megmutatkoznak. Azonban napjaink egyik legfontosabb vevői elvárásának, az egyediségnek és a testreszabhatóságnak való megfelelésben kulcsfontosságú a megfelelő adatkezelési rendszer használata. A SIEMENS PLM megoldását, a TEAMCENTER-t számos nagyvállalat választotta, mivel ennek használatával nemcsak a kötelező iparági szabványoknak való megfelelés és a vállalaton belüli átláthatóság valósítható meg, hanem olyan eszközt jelent, amellyel a specifikáció- és verziókövetés is jelentősen egyszerűsödik.

Így a termékvariánsok, a legújabb termékinnovációk, valamint az összes tárolt paraméter és kapcsolódó dokumentáció egyetlen rendszerben érhető el. A félreértések – és ezáltal a hibák – elkerülhetők, helyette pontosabb, gyorsabb folyamatokkal dolgozhatnak mind a fejlesztők, mind a termelési szakemberek.

Mi több, a hatékonyságot tovább fokozza, hogy a PLM rendszernek köszönhetően, a korábban alkalmazott eltérő adattárolási és dokumentumkezelési rendszerek is egységesíthetők. Ezzel korszerűbb és átláthatóbb termelési adatkezelés valósítható meg, egyszerűsítve az osztályok közötti kommunikációt, kiszűrve a találgatást és egyszersmind hatékonyabbá téve a teljes működést.

Amennyiben többet szeretne megtudni a SIEMENS PLM rendszeréről, a TEAMCENTER-ről, vegye fel a kapcsolatot velünk.

Tudjon meg többet az ipari digitalizáció és a PLM kapcsolatáról ingyenes online webkonferenciáinkon, nézze meg a következő előadásaink időpontját.

További információért kattintson ide.

Forrás: Enterprise Group

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek