Az aratástól a sütésig

Ergonómiailag ellenőrzött és hatékonyan felügyelt lisztgyártás zenon szoftverrel

2019. szeptember 04., szerda, 06:00

Címkék: COPA-DATA élelmiszeripar felügyeleti szoftver gyártásautomatizálás gyártásoptimalizálás HMI szoftver vállalatirányítási szoftver zenon

200 000 tonna gabonát dolgoznak fel a GoodMills Austria malmai a lisztből, búzadarából és rozslisztből készült péksütemények gyártásához. Két gyártóüzemben a COPA-DATA HMI/SCADA zenon szoftverén alapuló vezérlőrendszerek garantálják az ergonomikus, megbízható és energiahatékony működést. A 2003-ban telepített rendszerek a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően mind a mai napig a felügyeleti szoftverek élvonalát képviselik, így hatékonyan támogatják a versenyképesség fenntartását és növelését.

Divatossá vált a bioélelmiszerek fogyasztása, amiket már nemcsak bioboltok, hanem a vezető szupermarketláncok is egyre nagyobb mennyiségben forgalmaznak. Erre a trendre vezethető vissza, hogy az Ausztriában előállított élelmiszerekben két számjegyű arányt ért el a bioélelmiszerek kategóriája – és az arány egyre csak növekszik.

A Bécs délkeleti részén található Rannersdorfer Bio-Mühle malmai 2012 óta már kizárólag csak biogabona-féléket dolgoznak fel. A GoodMills Austriához tartozó biogabona-feldolgozó gyár 125 alkalmazottal az ország legnagyobb malomüzemének számít. A GoodMills Austriához tartozó üzemhez egy schwechati, valamint egy raabai malom tartozik, amely a liszten kívül durumbúzát is feldolgoz a tésztagyártáshoz. Az 1879-ben alapított GoodMills Austria lisztet, búzadarát és barnakenyér-keveréket állít elő a pékségek, a sütödék, a fagyasztott termékek gyártói, valamint a kiskereskedelmi láncok számára.

Hatékony és minőségi lisztgyártás

„A liszt és a búzadara a nyersanyagok minőségétől függ. Az ügyfelek azonban állandóan magas színvonalat várnak el, aminek gyakran ügyfélspecifikus követelményeknek is meg kell felelnie – ismertette Peter Stallberger, a GoodMills Austria vezérigazgatója, aki élelmiszer-technikusként 20 évvel ezelőtt csatlakozott a céghez. – A minőség – és így a többi gyártóhoz mért különbség – első pillantásra alig vehető észre, és mivel a terméket tömegpiaci árucikknek tekintik, a haszonkulcs is alacsony.”

Ebből kifolyólag fontos, hogy a műveletek rendkívül hatékonyak és nagyrészt automatizáltak legyenek, és egész évben képesek legyenek biztosítani a termék magas színvonalát. „A Bio-Mühle Rannersdorf gépei hetente hat és fél napon át három műszakban futnak, karácsony előtt pedig 7/24-ben – mondta Stallberger. – A minőséget a bejövő áruk szigorú ellenőrzése révén biztosítjuk. A visionrendszerünk felismeri és eltávolítja a nem megfelelő gabonaszemeket, ezenkívül az elválasztva tárolt egyes lisztfajták összetételét is ellenőrizzük.”

A zenon szoftverrel egyetlen pillantással áttekinthetők a malom töltöttségi szintjei és anyagmozgásai, ezenkívül létrehozza a nyomon követési adatok archívumát is

Átlátható, megbízható folyamatok

Az összes folyamat teljes nyomon követhetősége elengedhetetlen a lisztből és búzadarából készült élelmiszerek előállítása során. A biotermékek esetében a láncot egészen a mezőgazdasági termelőig vissza kell tudni követni. „A teljesítési képesség ugyanolyan fontos, mint ezek a minőségi kritériumok – szögezte le Stallberger. – Egyetlen napi leállás felérne egy valóságos katasztrófával, hiszen nehezen lehetne kompenzálni.”

Normál üzemben egy munkatárs a helyszínen felügyeli a malom teljes működését. Ez magában foglalja az őrlés előtti és utáni összes folyamatot a kirakodástól és tárolástól kezdve a tisztításon és a szín szerinti kiválogatáson át a gabona szárításáig, a különböző adalékok hozzákeveréséig, illetve a csomagolásig, a palettázásig és a kiszállításig.

Sokéves megbízhatóság

A hatékony felügyelet és működés érdekében a Rannersdorfban és a Raabában található malmok 2003-ban vezették be a COPA-DATA által fejlesztett zenon-alapú, átfogó HMI/SCADA rendszert. A rendszert a KPS Automatisierungstechnik GmbH automatizálási szakértő telepítette. „A COPA-DATA szoftverrendszerének nyitott struktúrája lehetővé tette a különböző alrendszerek egyszerű integrálását – jelentette ki Walter Pummer, a KPS vezérigazgatója. – Mivel a folyamatos továbbfejlesztésnek köszönhetően a zenon a technológiai innováció élvonalában marad, a HMI/SCADA rendszer időközben nálunk is házon belüli standard megoldássá vált.”

„A zenon-alapú HMI/SCADA rendszer bevezetése előtt a GoodMills csak mimic folyamatábrákat használt, ami nagyon felületes áttekintést engedélyezett az elektromos kapcsolóberendezésekről – emlékezett vissza Stallberger. – A szoftver bevezetésének legfőbb célja az volt, hogy megkönnyítse az üzemek számára a malom összes folyamatának ellenőrzését és felügyeletét.”

Egyszerű kezelés, integrált adattárolás

„A zenon teljes mértékben megfelelt ezeknek az elvárásoknak, a vizualizáció ugyanis könnyen érthető és egyszerűen kezelhető – erősítette meg Andreas Seidl, a Raaba Farina-Mühle operációs vezetője. – Ezenkívül – mivel a zenon Historiant is telepítették Raabában – a háttérben futó adatmentés és -tárolás és minden, korábban manuálisan végzett feladat, például a nyomon követés, automatikusan megy végbe.”

A zenon szoftverrendszert folyamatosan továbbfejlesztik. Az első üzembe helyezés óta a malmok minden munkamódszerét megváltoztatta, és nagymértékű hatékonyságnövekedést eredményezett a folyamatok megbízhatósági szintjének emelése mellett. Jelenleg már a nagyon bonyolult folyamatok is vezérelhetők a receptúrák egyszerű kiválasztásával. Ezek adják át a megfelelő paramétereket a Profibuson keresztül csatlakoztatott egyes berendezéseknek.

Költségoptimalizálás nagy megbízhatósággal

Mivel a rendszer működés közben folyamatosan figyeli az előírt értékeket, szabályozhatja a berendezés egyes részeinek összhatását, és elkerülheti az eltömődést vagy leállást. „Az összes folyamatfokozat optimalizálása révén – olyan minőségben, ami manuálisan nem lenne lehetséges – a HMI/SCADA rendszer lehetővé teszi, hogy folyamatosan magas minőséget és hozamot érjünk el – mondta Stallberger. – Mindez jelentősen hozzájárul a berendezés egészének költséghatékonyságához.”

Ugyanez vonatkozik az energiaköltségek csökkentésére is. A rendszer például lehetővé tette a szükségleteken alapuló, szemcseméreten alapuló felügyeletet, ami mintegy 20%-kal csökkentette a vákuum szállítószalagok energiafogyasztását. A zenon-alapú automatizálást kiterjesztették a Rannersdorfban található vízerőműre és a 2009-ben Raabában épített fotovoltaikus berendezésekre, valamint a gabonaport hasznosító égetőműre is. A megoldás nemcsak csökkenti a beszerzett villamos energia mennyiségét, de lehetővé teszi az épületek számára szükséges hő előállítását, sőt annak a távfűtési hálózatba történő betáplálását is.

Könnyen felügyelhető és működtethető: a raabai gyárban található durumbúzamalmok zenonban történő teljes ábrázolása

Ergonómia minden működési szituációban

A vezérlőrendszer teljesen megváltoztatta a malmok személyzetének mindennapjait, mivel az egyes létesítmények központi termeiből figyelemmel kísérhetik és felügyelhetik a berendezéseket. Jelentős problémák esetén, melyeket az ügyeletesek nem tudnak megoldani, a malomvezető műveleti igazgatóként avatkozhat be. A műveleti igazgató az irodai számítógépéről vagy egy mobil eszközről tekintheti át a kialakult helyzetet, és közvetlenül is beavatkozhat.

„Ez lehetővé teszi, hogy a munkatársak egy tablet segítségével beavatkozhassanak, még kezelő nélküli műszakok idején is – magyarázta Franz Egert, a Rannersdorfer Bio-Mühle malomvezetője és műveleti igazgatója. – Arra is lehetőség van, hogy a beavatkozásokat otthonról végezzük el, ami nagyban emeli az életminőséget és a motivációt.”

A zenon mint vezérlőrendszer a GoodMillsben

  • Malmonként egy központi vezérlőterem
  • A felügyeleti elemek Profibusszal történő csatlakoztatása
  • Adattárolás a zenon Historian archívumban
  • A paraméterek vezérlése a zenon Recipegroup Managerrel
  • A szükségleteken alapuló ellenőrzés révén csökkentett energiaköltség
  • Független helymeghatározás és jobb reagálási képesség a mobil webkliensek által

www.copadata.com


Peter Stallberger, a GoodMills Austria vezérigazgatója: „Az átfogó, zenon-alapú rendszer forradalmasította mindkét örlőmalmunk ergonómiáját és költséghatékonyságát.”

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek